"renk uyumu" etiketli yazılar

Renk Uyumu: Renk Eşleştirme (Renk Kombinasyonu)

Bir önceki yazımda renkler üzerine bazı temel bilgiler vermiş, özellikle “ton” kavramını açıklamaya çalışmıştım. Henüz okumadıysanız, önce o yazıdan başlamanızı öneririm.

Renk ÇemberiBu yazıda da renkleri eşleştirmekten bahsedeceğim. Önceki yazımda bahsettiğim kavramları bir araya getiren yandaki renk çemberi ile konuya gireyim. Şimdi teorik olarak bazı yöntemler var; renk çemberindeki tam karşıda yer alan zıt renk ile eşleştirme, sağdaki soldaki komşularla eşleştirme, çemberin içerisine bir eşkenar üçgen yerleştirip üçgenin köşelerine denk gelen renkleri eşleştirme ve aynı rengin tonlarını kullanarak eşleştirme gibi… Adobe tarafından geliştirilen şu uygulama ile biraz oynayarak bahsettiğim renk teorisine ve renk çemberine hakim olabilirsiniz. Bu araç dijital ortam tasarımlarını amaçlamakla birlikte, işin mantığı konusunda fikir verecektir.

Devamını oku

Renk Uyumu: Renkler Üzerine Genel Bilgi

Bana çeşitli yollardan iletilen soruların büyük bölümü kıyafetlerde renk uyumu üzerine… Bu konuda bir seri halince birçok yazı yazacağım. Başlangıç olarak renkler konusunda genel bir bilgi vermek istiyorum. Sıklıkla bahsettiğim gibi, ben adamgibiyin.com’da moda yazmıyorum, bu sebeple de modacı jargonu kullanmıyorum. “Ton-sür ton” ya da “tona ton” gibi kullanımları günlük hayatta gülünç bile buluyorum. Bu sektörde birçok kavramın tam Türkçe karşılığı maalesef yok ya da çok acayip. Ben bu konuları genelde İngilizce araştırıyorum ve takip ediyorum; teknik, detaylı makaleleri anlamakta bir zorluk çekmiyorum; ama komiktir, kendi ana dilimde okuduğum moda makalelerinde gözüne fener tutulmuş tavşan gibi kaldığım olabiliyor. Sonuç olarak konuya hakim olun da, sonra hangi jargonu isterseniz onu kullanın diyip devam edeyim.

Renk Uyumu - Renklerbu yazıda detaylı bilgilerle kafa şişirmek istemiyorum, dileyen “renk teorisi” diye arama yaparak feriştahını öğrenebilir konunun. Ben ufak bir özet geçeceğim, zira renk konusu tam bir okyanus… Neden derseniz, farklı kullanım alanları var; fotoğrafçılıkla, vb. uğraşanlar bilir, burada rengin kaynağı ışık… Tamamen farklı bir teorisi var. Basım ve matbaa işinde keza ayrı bir durum var. Ben bu yazıda ilkokulda resim dersinde öğrendiğimiz, sulu/yağlı boya ile oluşturulan renk çemberi üzerinden ilerleyeceğim. Burada sarı, kırmızı ve mavi olarak üç ana rengimiz bulunuyor ve bunları ikişer ikişer farklı oranlarda karıştırarak neredeyse sonsuz sayıda renkten oluşan bir renk çemberi elde ediyoruz. İngilizcede bir rengin bu çember üzerindeki konumunu belirten özelliğine “hue” deniyor; Türkçede tam bir karşılığı yok sanırım, biz basitçe yine “renk” diyelim (Tam olarak “rengin rengi” oluyor 🙂 ).

Devamını oku

Soru-Cevap #15: Krem Rengi Pantolon

Merhaba Gökhan bey. Öğretmenim; kumaş mı keten mi arasında keten seviyorum, kumaş hoşuma gitmiyor. Bana önerebileceğiniz kumaş görünümlü ketenler var mı? Ayrıca, taba rengi ayakkabı, krem rengi keten, taba rengi kemer, beyaz gömlek, şık bir saat kombini nasıl sizce? Yoksa krem yerine farklı bi renk mi seçmeliyim pantolon olarak? Bir de, kravat olarak hangi renk gider? Saygılar…
(Serkan Bey, Adana)

Dockers pantolonKrem rengi keten pantolon denince, gözümün önüne paçaları kıvırıp kumsalda yürüş yapan bir adam geliyor. Kravatla birlikte ciddi bir kullanıma uygun olduğunu pek düşünmüyorum; kumaşın hafifliğinden ve anında buruşabilme özelliğinden olsa gerek… Kumaş pantolon konusundaki tercihinize de hak veriyorum, ben de ceketin altına krem rengi kumaç pantolon giymiyorum. O zaman ne giyeceğiz derseniz, chino, khakis, kanvas, vb. şekillerde adlandırılan pamuklu kumaştan pantolonları deneyebilirsiniz. Ben genelde Dockers markasını tercih ediyorum; kesim, renk ve model olarak çok sayıda alternatif bulabiliyorum. Yandaki resimde iki farklı tarz var örneğin, siz de kendinize uygun bulduğunuz bir model tercih edebilirsiniz. Kışın da alternatif olarak, çok bariz fitilli olmayan kadife pantolonları düşünebilirsiniz.

Devamını oku

Soru-Cevap #10: Renk Uyumu

Soru-cevap bölümünüz için öncelikle teşekkür ederim. Ben takım elbise konusunda değil de günlük giyim konusunda fikir edinmek istiyorum. Genellikle sırayla şu renklerde pantolon, gömlek, kazak kombinasyonları yapıyorum: Lacivert-mavi-lacivert; Kahverengi-beyaz-yeşil; Kot-gri-gri; Kot-kırmızı&pembe-bordo; Kot-sarı&kırmızı-turuncu. Bu seçimler doğru mu? Daha farklı renk kombinasyonları tavsiye eder misiniz? Lacivert kadife pantolon ya da kot pantolonlar ile kahverengi ayakkabı giymek doğru mu? Şimdiden teşekkür ederim.
(Erol B., Ankara)

Renk ÇemberiRenk uyumu ve renk kombinasyonları konusunda ayrıca detaylı bir yazı yazacağım ama sizin sorunuza özetle cevap vereyim. Teorik olarak birkaç yaklaşım olmakla birlikte, bana göre temel olarak iki tarz var: Aynı rengin tonları ya da zıt (tamamlayıcı) renkler. Ben genelde zıt renkleri tercih ediyorum ama ikisinden de bahsedeyim. İlk alternatifi renk çemberindeki bir rengin açık-koyu tonlarından oluşturabilirsiniz: Lacivert-mavi-açık mavi gibi. Bu durumda ben mavinin aynı tonda olmasına özen gösteriyorum, renk çemberindeki kırmızıya yakın bir mavi ile yeşile yakın bir maviyi bir arada kullanmamaya çalışıyorum. İkinci alternatif için teorik bazı kurallar var; renk çemberinde karşı karşıya duran iki renk, ya da eşit aralıklı üç renk gibi… Ben bu şekildeki teorik yaklaşımların insanları yanlış yönlendirebileceğini, teoride doğru olsa bile çok absürt kombinasyonlara açık olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden insanların gözlemleyerek, inceleyerek kendi zevklerini ve doğrularını oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum. Kendi adıma kabaca lacivert-kırmızı, mavi-turuncu, lacivert-yeşil, yeşil-mor, kahverengi-mavi, krem rengi-haki gibi kombinasyonları tercih ettiğimi belirteyim.

Devamını oku

Soru-Cevap #5: Kahverengi Ceket ve Pantolon İçin Gömlek ve Kravat Önerileri

Benim kahverengi bir pantolonum var. Birlikte kullanmak için dirsekleri yamalı krem rengi bir ceket aldım. Buna uygun gömlek ve kravat önerileriniz nasıl olur? Bir de lacivert takımımın ceketiyle bir eşleştirme çirkin olur mu?
(Mehmet Yılmaz, Ankara)

Öncelikle ikinci sorunuzdan başlayayım. Bence takım elbisenizin ceketini yalnızca takım elbisenizin pantolonu ile kullanın. En basit gerekçe olarak, ceket yıprandığında ya da bir şekilde zarar gördüğünde takım elbisenizin kullanılmaz duruma geleceğini göstereyim. Bununla birlikte, tek ceketlerin takım elbise ceketlerinden kumaş, kesim ya da düğme tarzları olarak daha farklı olması gerektiğini düşünüyorum.

Lacivert ceket - kahverengi düğmeKahverengi bir pantolonu lacivert bir ceket ile giyebilirsiniz, çok da şık olur (Yine de kahverenginin tonuna bağlı olacak şekilde bir not düşeyim. Şahsen açık, sütlü kahve tonlarını tercih ettiğimi ekleyeyim). Hele yandaki resimdeki gibi kahverengi tonlarında düğmeleri olursa tadından yenmez olur.

Lacivert ceket ve kahverengi pantolon için aşağıya çeşitli gömlek ve kravat kombinasyonlarını gösteren bir resim ekledim. Elbette daha birçok farklı kombinasyon yapılabilir, ben aklıma ilk gelenleri bir araya getirmeye çalıştım. Ek olarak, gömlekleri kravatsız olarak da kullanmanızın mümkün olduğunu belirtmek isterim.

Devamını oku