"yaka" etiketli yazılar

Takım Elbise İçin Gömlek: Yaka Ölçüleri

Gömlek Yaka ÖlçüleriGömlek yakalarıyla ilgili ilk yazımda yaka çeşitlerini anlatıp kişisel tercihlerimi belirtmiştim, şimdi sıra yaka ölçülerine geldi. Yandaki resimde dikkat etmek gereken ölçüleri gösterdim, şimdi yazarak detaylandırayım.

Yaka genişliği (çevresi): Yakanın bence en önemli ölçüsü. Sürekli belirtiyorum, kıyafetler üzerinize tam oturmalı diye; aynı şekilde gömleğin yakası da tam oturmalı. En genel olarak ifade edildiği şekilde, yakayı iliklediğinizde gömlek ile boynunuzun arasına işaret parmağınız rahatlıkla girebilmeli. Bundan daha bol olursa (mesela iki parmağınız rahatlıkla giriyorsa) kabuğundan kafasını çıkarmış kaplumbağa gibi, daha dar olursa da ortasından sıkılmış diş macunu tüpü gibi görünürsünüz. 🙂 Dar olmasının başka bir sıkıntısı da, başınıza doğru kan dolaşımını engelleyeceği için baş ağrısına sebep olabilir. Emin olun, çalışırken beyninize kan ve oksijen gitmesini isterseniz. 🙂

Devamını oku

Takım Elbise İçin Gömlek: Yaka Çeşitleri

İnternette araştırmaya kalksanız onlarca farklı gömlek yakası tipi, her biri için farklı bir sürü isim çıkar karşınıza. Ansiklopedik bir yazı yazmak, gömlek literatürünü buraya dökmek gibi bir niyetim yok, gerek de yok zaten. Kendime göre özetleyeyim, duyduğum farklı isimlendirmelerden bahsedeyim, her biri hakkındaki fikirlerimi yazayım; siz kendi gömleğiniz için seçim yaparken gereğini yaparsınız artık…

Gömlek Yaka ÖlçüleriDüz yaka: 100 gömleğin 99’unda gördüğünüz yaka tipi. Birileri sağından solundan bir isim uydurarak alengirli bir hava katmış, ama temelde hepsi aynı yaka. Vanilyalı dondurma gibi, sade yaka işte… Yandaki resimde gördüğünüz yaka uzunluğu ile yaka açıklığının  farklı kombinasyonlarından oluşan onlarca farklı yaka ismi karşınıza çıkabilir: Geniş yaka, açık yaka, dar yaka, İtalyan yaka, Fransız yaka, klasik yaka, vb.; İngilizce olarak spread, cutaway, point, straight, vb. Bir de bunların çok geniş, az geniş, yarı geniş, acayip geniş, vb. türevleri var ki evlere şenlik.

Mühendis notu: Yaka açıklığı iki yaka ucunun birbirine olan uzaklığı olarak tanımlanmakla birlikte; yaka açıklığı, yaka uzunluğuna göre değişiklik göstereceği için “iki yaka arasındaki açı” demek daha doğru aslında. Ancak gömlek ölçüsü alırken için açıölçer, T cetveli filan kullanmak abes olacağı için biz yine “uzaklık” ile devam edelim… 🙂

Devamını oku