"ceket" etiketli yazılar

Cekette (Takım Elbisede) Drop Nedir?

Çok özet olarak, gömleklerde gördüğümüz “slim fit”, “regular fit” ibarelerine benzer şekilde, “drop” da ceketin farklı vücut tiplerine uygunluğunu belirtir.

Aynı omuz genişliğine sahip sporcu (yağsız-kaslı) bir erkek ile, kocaman göbeği olan başka bir erkeğin aynı ceketi giymelerini bekleyemeyiz herhalde. Omuz genişlikleri (daha doğrusu göğüs çevreleri) aynı olduğuna göre, bu iki arkadaş aslında aynı beden ceket/takım elbise giyerler (Ceket bedeninin nasıl hesaplandığını aşağıda anlatacağım). Amma velakin ceketin düğmelerini iliklemeleri gerektiğinde; ceket ya birisine dar ya da ötekine bol gelecektir. Drop ibaresi, ceketin göbek bölgesindeki genişliğini gösterir; drop değeri ne kadar küçük olursa, göbek bölgesinde o kadar bol anlamına gelir. Ancak ülkemizdeki kullanımı biraz farklılaşmış durumda, yazının sonunda onu da açıklayacağım.

Bir mühendis olarak böyle kuru kuruya ezbere bilgi vermek olmaz; bu değer nereden geliyor, nasıl hesaplanıyor onu da anlatayım:

Bizim kullandığımız (Avrupa’nın çoğu ülkesinde olduğu gibi) bedenler şöyle hesaplanıyor: Göğüs çevrenizi ölçüyorsunuz, 4’ün katı olan en yakın sayıya yuvarlayıp 2’ye bölüyorsunuz. Örneğin ölçtünüz, 101 cm çıktı. 100’e yuvarlayıp 2’ye böldüğünüzde bulduğunuz “50” sayısı sizin ceket bedeniniz oluyor.

Devamını oku

Soru-Cevap #14: Ceket Nasıl Giyilir?

Merhabalar, bir çaylak olarak (Üniversite 2. sınıf öğrencisiyim) siteniz o kadar şey öğretti ki bana, yıllarca uğraşsam öğrenemezdim düşüncesindeyim. Benim merak ettiğim asıl konu takım elbiseyi giydikten sonrası. Yani nerede ceket iliklenir, ceketin nerede çıkarılması gerekir; yani kısaca takım elbise ile nasıl hareket edilir, nasıl davranılır? Teşekkürler.
(Berk A., İzmir)

Ceket Nasıl GiyilirÖncelikle çok basit ve ana hatları ile özetleyeyim: Otururken ceket çıkarılır, ayakta iken düğmeleri iliklenir. Elbette istisnaları var, elbette uymayanı dövdükleri cinsten kurallar değil bunlar; ama mantıklı açıklamları var, onlardan bahsedeyim:

Takım elbise şık görünmek için giyilir, haliyle ayakta iken düğmeleri iliklerseniz daha şık görünürsünüz. Ceket düğmelerinin de basit bir kuralı var, önceki bir yazımda bahsetmiştim: Ceketlerin en alt düğmesi iliklenmez. Üç düğmeli ceketlerde, dilerseniz en üst düğmeyi de iliklemeyebilirsiniz. Anlamsız ya da gereksiz görünebilir, ama kural böyle işte (Hikayeye göre, İngiliz kralı 7. Edward o kadar şişmanlamış ki, ceketinin en alt düğmesini ilikleyemez olmuş. Krala saygıdan, halkı da ceketlerinin en alt düğmesini iliklememeye başlamış ve bu gelenek günümüze kadar gelmiş).

Devamını oku

Takım Elbise Alırken: Ceket Ölçüleri

İşte geldik en önemli konuya. En iyi markanın en pahalı takım elbisesini alsanız, dünyanın parasını dökseniz bile; doğru bedeni almazsanız elbisenin üzerinizde sakil görünmesi kaçınılmazdır.

Bu yüzden; eğer iyi bir terzi bulabilirseniz, bütçenize de uyarsa, bence en güzeli kendi beden ölçülerinize ve duruşunuza tam uyan bir elbise diktirmektir. Yine de beğendiğiniz tarz konusunda terzinizi bilgilendirmeniz ve yeri geldiğinde kendisini yönlendirmeniz gerektiğini hatırlatayım. Terzinizin zevkine göre değil, kendi zevkinize göre bir takım elbise diktiriyor olduğunuzu unutmayın.

“Takım elbiseye tadilat yapılmaz, makas değen elbise adam olmaz” şeklinde yazılar okudum bir iki yerde. Eğer Adonis gibi ideal bir vücudunuz yoksa, hazır alınan bir takım elbisenin vücudunuza tam oturması pek mümkün değildir. Bu yüzden tadilattan geçirmeden giyeceğiniz bir takım elbise, hem kendinize hem de elbiseye hakaret olur. Düzgün bir terzinin elinde, her elbise adam gibi bir tadilattan geçer.

Ayrıca, düzgün markaların hepsi ücretsiz tadilat hizmeti verirler. Ücretsiz tadilat hizmeti vermeyen markadan pek hayır gelmez, arkanızı dönüp uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Tadilat dediğim de sadece pantolon paçası kısaltmaktan filan ibaret değildir. Daha önceki bir yazımda anlatmıştım, Brüksel Zegna’da benden yarım saat boyunca teyellemek suretiyle ölçü almışlardı. Ceketin kol ve etek boyu, bedeni, arkasındaki yırtmacı; pantolonun boyu, paçası, beli, vb. ile ilgili tadilat isteyebilirsiniz. İnsan vücudu tamamen simetrik değildir, ya da duruş bozukluğunuz olabilir; o yüzden ölçü alınırken tek taraflı ölçü alınmasına itiraz edin, her iki kol ya da paça için ayrı ayrı ölçü almalarını isteyin.

Devamını oku