"renk kombinasyonu" etiketli yazılar

Lacivert Takım Elbise İle Renk Eşleştirme (Renk Kombinasyonu)

Yeniden gardrop kuruyor olsam satın alacağım ilk takım elbisenin lacivert olacağını yazmıştım bir yazımda. Siyaha yakın tonda ve düz bir dokuma olarak. Siyaha yakın derken de, siyah başka bir ürün ile yan yana koymadan fark edilemeyecek kadar karanlık, o derece yani…

Lacivert Takım Elbise, Beyaz Gömlek, Gri KravatBu renkteki bir takım elbiseyi birçok farklı şekilde ve birçok farklı ortamda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öncelikle düğün dernek gibi resmi ortamlarda… Altına bağcıklı siyah bir ayakkabı, içine beyaz gömlek ve kurşuni gri bir kravatla neredeyse smokin giymiş kadar şık olursunuz. Böyle ortamlarda giymek üzere bir çift siyah ayakkabıyı da yeni ve temiz bir şekilde kenarda tutmanızı öneririm.

Gündelik kullanımda ise lacivert takım elbisenin altına kişiesel olarak ayakkabı tercihim koyu kahverengi yönünde. Ancak dilerseniz elbette siyah ayakkabı da kullanabilirsiniz. “Lacivert ile siyah ayakkabı giyilmez” diyen olursa da gülüp geçin, ya da bana yollayın 🙂 Artık lacivert-siyah smokin bile var (bkz. 2014 Oscar törenleri). Ben genelde lacivert takım elbisenin içerisine, kontrast oluşturacak renklerde (kırmızı, turuncu, vb.) kravatlar kullandığım için kahverengi ayakkabı tercih ediyorum; ancak mavinin tonlarında kravatlar kullanacak olur iseniz siyah ayakkabıların daha uygun olacağını düşünüyorum.

Devamını oku

Renk Uyumu: Renk Eşleştirme (Renk Kombinasyonu)

Bir önceki yazımda renkler üzerine bazı temel bilgiler vermiş, özellikle “ton” kavramını açıklamaya çalışmıştım. Henüz okumadıysanız, önce o yazıdan başlamanızı öneririm.

Renk ÇemberiBu yazıda da renkleri eşleştirmekten bahsedeceğim. Önceki yazımda bahsettiğim kavramları bir araya getiren yandaki renk çemberi ile konuya gireyim. Şimdi teorik olarak bazı yöntemler var; renk çemberindeki tam karşıda yer alan zıt renk ile eşleştirme, sağdaki soldaki komşularla eşleştirme, çemberin içerisine bir eşkenar üçgen yerleştirip üçgenin köşelerine denk gelen renkleri eşleştirme ve aynı rengin tonlarını kullanarak eşleştirme gibi… Adobe tarafından geliştirilen şu uygulama ile biraz oynayarak bahsettiğim renk teorisine ve renk çemberine hakim olabilirsiniz. Bu araç dijital ortam tasarımlarını amaçlamakla birlikte, işin mantığı konusunda fikir verecektir.

Devamını oku

Renk Uyumu: Renkler Üzerine Genel Bilgi

Bana çeşitli yollardan iletilen soruların büyük bölümü kıyafetlerde renk uyumu üzerine… Bu konuda bir seri halince birçok yazı yazacağım. Başlangıç olarak renkler konusunda genel bir bilgi vermek istiyorum. Sıklıkla bahsettiğim gibi, ben adamgibiyin.com’da moda yazmıyorum, bu sebeple de modacı jargonu kullanmıyorum. “Ton-sür ton” ya da “tona ton” gibi kullanımları günlük hayatta gülünç bile buluyorum. Bu sektörde birçok kavramın tam Türkçe karşılığı maalesef yok ya da çok acayip. Ben bu konuları genelde İngilizce araştırıyorum ve takip ediyorum; teknik, detaylı makaleleri anlamakta bir zorluk çekmiyorum; ama komiktir, kendi ana dilimde okuduğum moda makalelerinde gözüne fener tutulmuş tavşan gibi kaldığım olabiliyor. Sonuç olarak konuya hakim olun da, sonra hangi jargonu isterseniz onu kullanın diyip devam edeyim.

Renk Uyumu - Renklerbu yazıda detaylı bilgilerle kafa şişirmek istemiyorum, dileyen “renk teorisi” diye arama yaparak feriştahını öğrenebilir konunun. Ben ufak bir özet geçeceğim, zira renk konusu tam bir okyanus… Neden derseniz, farklı kullanım alanları var; fotoğrafçılıkla, vb. uğraşanlar bilir, burada rengin kaynağı ışık… Tamamen farklı bir teorisi var. Basım ve matbaa işinde keza ayrı bir durum var. Ben bu yazıda ilkokulda resim dersinde öğrendiğimiz, sulu/yağlı boya ile oluşturulan renk çemberi üzerinden ilerleyeceğim. Burada sarı, kırmızı ve mavi olarak üç ana rengimiz bulunuyor ve bunları ikişer ikişer farklı oranlarda karıştırarak neredeyse sonsuz sayıda renkten oluşan bir renk çemberi elde ediyoruz. İngilizcede bir rengin bu çember üzerindeki konumunu belirten özelliğine “hue” deniyor; Türkçede tam bir karşılığı yok sanırım, biz basitçe yine “renk” diyelim (Tam olarak “rengin rengi” oluyor 🙂 ).

Devamını oku

Soru-Cevap #10: Renk Uyumu

Soru-cevap bölümünüz için öncelikle teşekkür ederim. Ben takım elbise konusunda değil de günlük giyim konusunda fikir edinmek istiyorum. Genellikle sırayla şu renklerde pantolon, gömlek, kazak kombinasyonları yapıyorum: Lacivert-mavi-lacivert; Kahverengi-beyaz-yeşil; Kot-gri-gri; Kot-kırmızı&pembe-bordo; Kot-sarı&kırmızı-turuncu. Bu seçimler doğru mu? Daha farklı renk kombinasyonları tavsiye eder misiniz? Lacivert kadife pantolon ya da kot pantolonlar ile kahverengi ayakkabı giymek doğru mu? Şimdiden teşekkür ederim.
(Erol B., Ankara)

Renk ÇemberiRenk uyumu ve renk kombinasyonları konusunda ayrıca detaylı bir yazı yazacağım ama sizin sorunuza özetle cevap vereyim. Teorik olarak birkaç yaklaşım olmakla birlikte, bana göre temel olarak iki tarz var: Aynı rengin tonları ya da zıt (tamamlayıcı) renkler. Ben genelde zıt renkleri tercih ediyorum ama ikisinden de bahsedeyim. İlk alternatifi renk çemberindeki bir rengin açık-koyu tonlarından oluşturabilirsiniz: Lacivert-mavi-açık mavi gibi. Bu durumda ben mavinin aynı tonda olmasına özen gösteriyorum, renk çemberindeki kırmızıya yakın bir mavi ile yeşile yakın bir maviyi bir arada kullanmamaya çalışıyorum. İkinci alternatif için teorik bazı kurallar var; renk çemberinde karşı karşıya duran iki renk, ya da eşit aralıklı üç renk gibi… Ben bu şekildeki teorik yaklaşımların insanları yanlış yönlendirebileceğini, teoride doğru olsa bile çok absürt kombinasyonlara açık olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden insanların gözlemleyerek, inceleyerek kendi zevklerini ve doğrularını oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum. Kendi adıma kabaca lacivert-kırmızı, mavi-turuncu, lacivert-yeşil, yeşil-mor, kahverengi-mavi, krem rengi-haki gibi kombinasyonları tercih ettiğimi belirteyim.

Devamını oku

Takım Elbise ve Çorap

Öncelikle bu konudaki bazı kırmızı çizgilerden bahsedeyim. Çorap, bacağın hiçbir şekilde (Bacak bacak ütüne atıldığında bile) görünmeyeceği kadar uzun olmalı. Niye derseniz, bugüne kadar kıllı bacaklarınızla ilgili olarak bir kadından kaç kez iltifat aldınız diye ben sorayım. Kıllı erkek bacağı seksi bir şey olsa, göstermek için yüzyıllar içerisinde “pantolon paçası yırtmacı” gibi dahiyane buluşlara imza atardı girişimci bir modacı. Ben takım elbise altına bilek hizasındaki spor çoraplardan giyen adam bile gördüm, onun için bas bas bağırıyorum 🙂

İkinci olarak da desenli çoraplar. Benim giydiğim tek desenli çorap baklava desenli çoraplardır (O da nadir artık), başkalarına tahammülüm bile yok. Enine ya da boyuna çizgili, puanlı, aman diyeyim karikatür işlemeli, leopar desenli, fileli filan (Ben abartmıyorum, abartan güzel insanlar var maalesef) çoraplar bana çok ters. Havlu spor çoraplar da elbette kapsama alanı dışında kalıyor.

Marka, logo, vb. yazılar da alerji yapıyor bende. Jilet gibi siyah takım elbisenin altına düz siyah çorap giyen adam bir bacak bacak üstüne atıyor, aradan koca bir timsah göz kırpıyor. Aynı markanın timsahsız çorapları da var gözünüzü seveyim; çorapla da hava atmayıverin!

Devamını oku