Aylık Arşiv: Nisan 2013

Soru-Cevap #12: Nişan İçin Takım Elbise

Gökhan bey yazılarınızı okumaya ve takip etmeye başladım sizi. Her şey için, fikirler için teşekkürler. Sorum su olacak; nişanda giyilebilecek takım elbise rengi sizce ne olmalı? Çok basit bir soru olabilir sizin için ama; düşünce kuvvetiniz çok iyi, zevkiniz kaliteli olduğu için cevabınızı bekliyorum.
(Baran Atasay, İstanbul)

Öncelikle şu konuyu vurgulamak istiyorum: Ciddi ortamlar ve günler, ciddi kıyafetler gerektirir; icat yapmanın, farklı olmaya çalışmanın, “Alt tarafı aileler arasında yapıyoruz” ya da “Ben takım elbise giyen, kravat takan bir adam değilim” deyip maça gider gibi giyinmenin alemi yok. Yıllar sonra kendinizin, çocuklarınızın hatta torunlarınızın bakacağı fotoğraflarda adam gibi görünmek istersiniz. Ayrıca müstakbel eşinize de gerekli saygı ve özeni göstermeniz gerek…

Nişan için takım elbiseDilek ve temennilerden oluşan girizgahın ardından yazmaya başlayayım. Benim için ciddi günlerin kıyafeti koyu renk takım elbise ve beyaz gömlektir. Siyah takım elbise her zaman ilk tercih olmakla birlikte, küçük bir tören olacak ise lacivert ya da füme takım elbise de kabul edilebilir. İçine giyeceğiniz beyaz gömleği ise nişanlınızın kıyafeti ile uyumlu renkte bir kravat ile takımı tamamlayın. Dilerseniz kravatınız ya da kravatın içindeki desen ile uyum sağlayacak kol düğmesi ve/veya yaka mendili ile coştukça coşabilirsiniz.

Devamını oku

Soru-Cevap #11: Ceket Yırtmacı

Öncelikle siteniz çok başarılı, tebrik ediyorum. Benim sorum ise şöyle: Siyah slim-fit bir takım elbise satın almak istiyorum. Birkaç mağaza gezdim ve ihtimalleri ikiye kadar düşürdüm; fakat bu iki modelin tek farkı birisinin çift yırtmaç, diğerinin ise tek yırtmaç olması. Sizin tavsiyeniz nedir?
(Selman Eldem, Ankara)

Şahsen tek yırtmaç tercih ediyorum, ama neden derseniz rasyonel bir açıklamam yok açıkçası (Galiba yandan baktığımda yırtmaçlar arasında kalan parça bana kalça üzerinde havalandırma kapağı gibi görünüyor 🙂 ). Eskiden satın aldığım bir takım elbise çift yırtmaçlı ise, tek yırtmaçlı olacak şekilde tadilattan geçirilmesini isterdim. Şimdi o kadar da önemsemiyorum, özellikle tek yırtmaçlı takım elbiseler aramıyorum; diğer açılardan çok beğendiğim bir takım elbise olursa satın alıyor, sırf yırtmaç değişikliği için tadilata göndermiyorum. Ama sizin gibi beğendiğim iki takım elbise arasında kalırsam, ya da özel olarak diktirecek olursam tek yırtmacı tercih ederim.

Devamını oku

Soru-Cevap #10: Renk Uyumu

Soru-cevap bölümünüz için öncelikle teşekkür ederim. Ben takım elbise konusunda değil de günlük giyim konusunda fikir edinmek istiyorum. Genellikle sırayla şu renklerde pantolon, gömlek, kazak kombinasyonları yapıyorum: Lacivert-mavi-lacivert; Kahverengi-beyaz-yeşil; Kot-gri-gri; Kot-kırmızı&pembe-bordo; Kot-sarı&kırmızı-turuncu. Bu seçimler doğru mu? Daha farklı renk kombinasyonları tavsiye eder misiniz? Lacivert kadife pantolon ya da kot pantolonlar ile kahverengi ayakkabı giymek doğru mu? Şimdiden teşekkür ederim.
(Erol B., Ankara)

Renk ÇemberiRenk uyumu ve renk kombinasyonları konusunda ayrıca detaylı bir yazı yazacağım ama sizin sorunuza özetle cevap vereyim. Teorik olarak birkaç yaklaşım olmakla birlikte, bana göre temel olarak iki tarz var: Aynı rengin tonları ya da zıt (tamamlayıcı) renkler. Ben genelde zıt renkleri tercih ediyorum ama ikisinden de bahsedeyim. İlk alternatifi renk çemberindeki bir rengin açık-koyu tonlarından oluşturabilirsiniz: Lacivert-mavi-açık mavi gibi. Bu durumda ben mavinin aynı tonda olmasına özen gösteriyorum, renk çemberindeki kırmızıya yakın bir mavi ile yeşile yakın bir maviyi bir arada kullanmamaya çalışıyorum. İkinci alternatif için teorik bazı kurallar var; renk çemberinde karşı karşıya duran iki renk, ya da eşit aralıklı üç renk gibi… Ben bu şekildeki teorik yaklaşımların insanları yanlış yönlendirebileceğini, teoride doğru olsa bile çok absürt kombinasyonlara açık olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden insanların gözlemleyerek, inceleyerek kendi zevklerini ve doğrularını oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum. Kendi adıma kabaca lacivert-kırmızı, mavi-turuncu, lacivert-yeşil, yeşil-mor, kahverengi-mavi, krem rengi-haki gibi kombinasyonları tercih ettiğimi belirteyim.

Devamını oku