Takım elbise ile giyilecek ayakkabının seçimi konusunda genel kabul edilen doğrular var: Deri, kösele tabanlı, bağcıklı ve yuvarlak burunlu (İngilizcede “Oxford” olarak tanımlanıyor; Türkçede karşılığını bulamadım maalesef). Ben bu konuda daha da muhafazakarım. Zaman içerisinde birçok model denedim, yıllar boyu yurt içinde ve dışında gözlemledim; benim tercihim yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz modeldir. Yeni bir ayakkabı alacağım zaman artık bu modelden şaşmıyorum, çeşit yaratmak adına farklı model arayışına girmiyorum. Bu kadar sert olmam ters gelebilir; ancak takım elbise altında mükemmel durduğuna inandığım bu modele bulduğum alternatifler (mesela düz Derby modelleri), iyi ya da güzel görünse de hala kıyasla zayıf kalıyor. Yine de bazı genç okurlar için bu model biraz ağır gelebilir, bu yüzden yandaki fotoğraftakine benzer modelleri de (burun kısmı dikişli Derby) kendilerine önerebilirim.
Ayakkabı modelleri ile ilgili olarak detaylı bir yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Biraz daha detaya gireyim:
Hakiki derinin, havayı geçirmesi ve nemi emmesi gibi iki önemli özelliği bulunduğundan ayağınız serin ve kuru kalır; bu yüzden yapay derilerden uzak durun derim. Aksi durumda gün boyu hava almayan ayaklarınız, gün sonunda birer biyolojik silaha dönüşür. Süet ve benzeri ayakkabıları ben takım elbise ile hiç yakıştırmam; yalnızca kadife ceket ve kanvas pantolon ile uygun olduğunu düşünürüm. Rugan ayakkabılar yalnızca ve yanlızca smokin ile giyilmek üzere üretilir, aman diyeyim. Parlak görünüm için açma deriden üretilen ayakkabılar mevcuttur; ancak normal deriye göre daha çabuk çatlarlar. Ayakkabıların görünümünü bozduğu için şahsen pek tercih etmem.
Lastik tabanlı ayakkabılar, takım elbisenin ciddiyeti ile uyuşmadığı için benim kapsama alanım dışındandır. Bağcıksız ayakkabıları da aynı şekilde ciddiyetsiz bulurum. Kışın giymek için tabanı daha kalın, ya da kösele üzerine lastik ya da benzeri kaplamalarla güçlendirilmiş ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Ancak dışarıdan bakıldığı zaman lastik kaplamanın hiç görünmediğinden ve kösele görünümünden taviz vermediğinizden emin olun derim. Kişisel tercih olarak, zımbalı ayakkabıları da takım elbise ile değil, blazer ceket ve pantolon ile giymeyi tercih ettiğimi ekleyeyim.
Yuvarlak burunlu ayakkabıların karşıtı küt burun ya da sivri burun ayakkabılardır. Bir modacının “Günümüz erkeklerinin giyim konusundaki en büyük yanlışı nedir?” sorusuna “Küt burunlu ayakkabılar” şeklindeki cevabını ileteyim, başka da bir şey yazmayayım. Sivri burunları da çarık ile aynı kefeye koyduğumu belirterek noktayı koyayım.