Takım Elbise Alırken: Renk Seçimi

Bugüne kadar onlarca takım elbise satın almış bir Türk insanı olarak, “En baştan bir gardırop oluşturmak istesem ne yapardım?” diye düşünerek ihtiyaçlarımı ve deneyimlerimi bir araya getirdim; ortaya bu yazı çıktı. Haydi bakalım, birlikte başlayalım.

Önce ana çizgiyi çizelim (Daha doğrusu noktayı koyalım). İş hayatında koyu renk takım elbise giyilir, nokta. Yaz ayları için de bir adet açık renk (Açık renk dediğime bakmayın; öyle beyaza yakın filan değil, sadece diğerlerine göre nispeten açık renkli) takım elbise bulunduralım.

İkinci noktayı da şöyle koyalım: Adam gibi giyinen her erkeğin dolabında bir adet siyah takım elbise bulunmalıdır. Ancak şunu belirteyim, Matrix’te Ajan Smith’lik gibi meslekler dışında, siyah takım elbise iş hayatında giyilmez; sadece akşam 6’dan sonraki ortamlarda giyilir (Giyerseniz de sürekli olarak “Hayırdır abi, ne iş?” ve türevi sorulara maruz kalırsınız. Akıl ve ruh sağlığınız için beni dinleyin, giymeyin). Bu yüzden siyah takım elbiseyi kendi hayat tarzınıza göre önceliklendirin. İlk dört takım elbiseden birisi de siyah olsun ama; ne zaman, ne şekilde ihtiyaç duyacağınız belli olmaz…

Bu yazı içeresinde önerdiğim renkleri örnek resimlerle göstermeye çalışacağım; ancak lütfen gömlek-kravat renk ve kombinasyonlarını dikkate almayın, yalnızca takım elbiselere odaklanın.

Lacivert Takım Elbiseİlk takım elbise: Lacivert
Olabildiğince koyu, siyaha yakın bir tonda; desensiz, düz renkte.
Hem beyaz, hem de mavi gömlekler ve hemen her renkte kravatla giyilir (Renk kombinasyonlarını başka yazılarda ele alacağım).

Koyu Gri Takım Elbiseİkinici takım elbise: Koyu gri (Füme değil)
Yine desensiz, düz bir kumaş.
Lacivert gibi, gri takım elbise de birçok farklı renkle birlikte giyilebilir. Renk kombinasyonları konusunda nispeten kısıtlayıcı olduğu için de fümeyi tercih etmiyorum.

Açık Gri Takım ElbiseÜçüncü takım elbise: Açık gri
Yaz ayları için. Bu sefer düz değil, hafif desenli bir kumaş (Desenlerle ilgili yazımı da okumak istersiniz bence).

Bu sıralar mavi takım elbiseler gözüme çekici geliyor. Bu yüzden yandaki açık gri elbiseyi de maviye yakın bir gri tonda seçtim. Siz normal bir gri tonunu tercih edebilirsiniz.

Dördüncü takım elbise: Siyah
Tek bir kriteri var, düz siyah. Ne kendinden desenli, ne çizgili, ne de parlak.
Yeni işe başlayan, tıfıl bir delikanlı olduğumu varsayarak henüz ağır gece toplantılarıyla işim olmaz dedim; dördüncü sıraya koydum.

Beşinci takım elbise: Lacivert
En sık giyeceğim takım elbise olacağı için, ilk fırsatta yedekliyorum. Bu sefer düz değil, kendinden desenli bir kumaş tercih ediyorum.

Gri Takım ElbiseAltıncı takım elbise: Gri
İlkine göre biraz daha açık renkte, bu sefer çok ince çizgili, ya da desenli bir kumaş. Çizgili olacaksa mavi çizgili, desenli olacaksa da hafif kahverengi tonlarında. Hatta düğmeleri de kahverengi tonlarında olabilir. Böylece bu takım elbiseyi kahverengi ayakkabı ve hatta (mavi renk de içeren) kahverengi tonlarındaki kravatlar ile de giyebilir, tarzınızda çeşitlilik yaratabilirsiniz.

Şimdiye kadar seçtiğim tüm takım elbiseler siyah ayakkabı ile giyilebilirler. Böylece başlangıçta kahverengi ayakkabı ve aksesuarlara ihtiyaç duymadan birkaç çift siyah ayakkabı idare edebilirsiniz (Ayakkabı ve deri aksesuarların kullanımı da başlı başına bir konu, ayrıca yazacağım).

Ancak, zaman içerisinde çeşitlilik ihtiyacı ile eninde sonunda kahverengi ayakkabı ve aksesurlara girmek zorunda kalacaksınız; kaçarınız yok. Zaten bir erkeğin dolabında en az bir çift kahverengi ayakkabı bulunmalı diye düşünen bir insanım. Bu yazıda seçtiğim, siyah dışındaki tüm takım elbiseleri kahverengi ayakkabı ile de giyebilirsiniz (Yine de koyu griyi yalnız siyah ayakkabı ile giymenizi öneririm).

Son olarak, kahverengi takım elbise konusuna gireyim. İş dünyasında pek hoş karşılanmayan, hatta giyilmesinin yasaklandığı şirketler bile olan bir renktir. İlla alınacaksa da tek bir şartım olur: Mavi gömlek ile giyilecek!

Geçmişte bir kez, ince mavi çizgili çok koyu kahverengi takım elbise almıştım, farklı olsun diye ve ben kahverengiyi de taşırım iddiasıyla. Fena da olmamıştı mavi gömlekle filan. Ancak “Fena olmadı” asla yeterli değil; takım elbise içinde erkek “jilet gibi” olmalı. Lacivertin içindeki ben, kahverenginin içindeki benden çok daha güzel göründü aynada kendime. Hiç gerek yokmuş. Artık hiçbir şekilde giymiyorum.

Bu yazıyı okuyanlar bunu da okudu: Takım Elbise Alırken: Desen Seçimi