"pantolon" etiketli yazılar

Pantolon Paçası Kıvırma Sanatı

Efendim, son dönemin “kıvrık paça – kısa pantolon” trendine değinmezsem çatlarım tahmin edersiniz ki…

Öncelikle pantolon paçası neden kıvrılır, ondan başlayalım:

– Denim pantolonun ilk çıktığı yıllarda her bedene göre en ve boyda üretimin mümkün olmadığını, terziye götürüp paça kısaltmanın da lüks olduğunu cebe koyalım. Haliyle pantolonlar herkese hitap edecek şekilde uzun paçalarla üretilir, insanlar da kendi boylarına göre kıvırarak kullanırmış. Yani moda değil, bir mecburiyet imiş.

– Günümüzde ise başka bir amaçla başlamış olduğundan kıllanıyorum. Kumaşların kesildiği kenarlar, saçak saçak olmasınlar diye sokaklarda hanımların dikkatine gezen overlokçular tarafından “kapatılır”. Özellikle Japon denim markalarında, dandik overlok yerine çok daha “şık” bir yöntem kullanılır. Eh, bu da haliyle fiyata yansır. Ama bu fiyat farkı pantolonun içerisinde kaldığı için, pantolona yüzlerce dolar verildiği dışarıdan pek anlaşılmaz. Bu fiyat farkını göstermek için de paçalar kıvrılır, “O parayı verdim, bu dikişi gösterecem” denir.

Denim Dikiş

– Kumaş pantolonlarda ise, pantolona ağırlık vermek için kullanılır. Detaylı bilgi için Kruvaze Ceket, Duble Paça başlıklı yazıma göz atın derim.

Öyle ya da böyle, kıvrık paça günümüzde “yaldır yaldır” kullanılıyor. O zaman birkaç uyarı ile devam edeyim.

Kısa paça– Kıvrık paça – kısa pantolon boyunuzu kısa gösterir; zaten boyu ve bacak boyu kısa olan standart Türk erkeklerine önermem. Örneğin sağdaki arkadaş aslında gayet uzun bacaklı olmasına rağmen pantolon paça boyu sayesinde “Küçük Hüsamettin” gibi görünüyor 🙂

– Kıvrık paça – kısa pantolon, dar pantolonlar ile güzel durur; zaten kendisi ve bacakları kalın olan standart Türk erkeklerine önermem.

– Kıvrık paça – kısa pantolon dikkati ayaklara çeker; ayak ve bilekleri standart olarak ramazan pidesi gibi olan erkek cinsine önermem.

– Kıvrık paça – kısa pantolon dikkati ayaklara çeker; şık ve temiz bir ayakkabı/bot ile kullanmanızı öneririm.

– Başkasında güzel duran bir kıyafetin sizin üzerinizde de güzel duracağının garantisi yoktur: kendinizi bilin (Yani kendi vücudunuzu, vücudunuzun artı ve eksilerini, üzerinizde neyin güzel neyin çirkin durduğunu bilin). Moda dergisinde beğendiğiniz bir şeyi koşarak satın almayın derim.

Ben kendime güveniyorum, sırım gibi adamım diyorsanız buyurun buradan devam edin:

Kıvrık Paça– Denim ya da kanvas pantolonları 3-4 cm’lik çift kat, ya da 5-10 cm’lik tek kat olacak şekilde kıvırarak kullanmanızı öneririm.

– Çift kat daha şık, tek kat daha salaş durur. Haliyle bu imaja uygun ayakkabı ile kullanmak gerekir. Tek kat için botları daha uygun bulduğumu ekleyeyim.

– Yukarıda bahsettiğim gibi dar kesim pantolonların paçalarını kıvırarak kullanın. Rahat kesim pantolonlar bence bu işe pek uygun değil.

– Ayakkabı ile kullandığınızda, pantolonun boyu ayakkabıya dokunacak seviyede olsun derim. Daha kısa kullanımlarda “dereyi görmeden paçaları sıvamak” deyiminin klibinde oynamanız için teklif alabilirsiniz. Haliyle bu görünüme uygun boyda bir pantolon satın alın; evdeki düz paçaya uygun boydaki pantolonu paçalarını kıvırarak kullanmayın.

Denim Paça Boyu, Paça Uzunluğu– Paçayı ikiden fazla katlamayın, pantolonun paçasına ağırılık bağlamış gibi görünürsünüz.

Senin tercihin nedir derseniz, öyle uzun boylu bir adam olmadığım için pek kullanmıyorum.

Yalnızca ara sıra yandaki örneğe benzer (belik biraz daha kısa) şekilde bot üzerine tercih ediyorum. 2-3 cm’lik yerine 5 cm’lik daha geniş bir kat gözüme daha güzel görünüyor.

Kısa Paça Pantolon, Çıplak Ayak

Kısa Paça çorapsız AyakkabıEvet, bu yazın modası da gayet kısa paçalar ve altına çıplak ayakkabı ile giyilen kösele ayakkabılar… Pantolon paça boyları gün geçtikçe kısalıyor; bu yaz iyiden iyiye bilek hizasının üzerine çıktı. Haydi, bugün de bu konuyu irdeleyelim.

Öncelikle, modayı sıkı sıkıya takip eden, bunun için yatırım yapan ve bilinçli bir şekilde giyinenlere saygı duyduğumu ve beğenerek takip ettiğimi bir kez daha belirteyim. Bu yazı, heves edip de ne yapacağını bilemeyenlere…

Bir kıyafetin moda olması, onu iyi taşıayacağımız ya da bize yakışacağı anlamına gelmiyor. Yandaki arkadaşta kıyafet gayet güzel duruyor, çünkü adam manken; işi bu. Bu arkadaş hiçbir şey giymese bile millet dönüp bakar (Çıplak olduğu için değil, güzel olduğu için), haliyle çuval giyse bile adamda güzel durur. Öncelikle bir sorun kendinize, ben bu kıyafeti taşıyabilir miyim diye… (Bir İngiliz için “A, ne güzel İngilizce konuşuyor” deyip iki kuruş İngilizce ile BBC’ye spikerlik başvurusuna koşmuyoruz mesela, değil mi?)

Giyinirken kusurlarımızı örtmeye ve güzel yanlarımızı ortaya çıkarmaya çalışmak lazım diyorum ya sürekli; şimdi pantolonun paçalarını kısalttıkça bunun bizim bacaklarımızı olduğundan daha kısa göstereceğini hatırlatmak isterim. Eğer Akdeniz iklimi gibi bacaklar kısa ve kalın, kıçlar etli ve tombul ise bu işe pek girişmeyin derim.

Benzer şekilde, çıplak ayaklar tüm dikkati ayakkabılar ile birlikte ayaklar ve ayak bileklerine çekecektir. Eğer ramazan pidesi gibi ayaklarınız, kıllı ve kalın ayak bilekleriniz varsa bu moda size göre de değil maalesef…

İkinci olarak, bu işlere yatırım yapmak gerekir. Örneğin bu şekilde giyindiğinizde tüm gözler ayakkabılarda olacak; haliyle yeni ve çok kaliteli ayakkabılar giymek lazım. Benzer şekilde dar paçalı şık bir pantolon da şart. Öyle evdeki ayakkabının üzerine, evdeki pantolon ile pek olmaz bu işler…

Son olarak kendi tercihimi yazayım: Ben modayı anlık olarak takip etmekten hoşlanmıyorum, biraz mesafeli duruyorum. Evet, pantolonlarımın paçaları eskiye göre daha dar ve kısa, ama henüz ayakkabıya ancak değecek seviyede. Kösele ayakkabıları çıplak ayakla giyme fikri ise bana doğal gelmiyor. Şu yazımda belirttiğim üzere, babet çorap da bana çok uzak geliyor. Hepsinin yanı sıra, erkek ayak bileklerinin hoş bir görüntüsü olmadığına inandığımdan, insanların gözüne sokmak da hoşuma gitmiyor. Bu durumda tercihimi renkli ve pamuklu çoraplardan yana kullanıyorum.

Kanvas / Khaki / Chino Pantolon Nedir?

Hemen hepimizin sıklıklıkla giydiği Kot, Denim, Blucin, Cin, Jean, Blue Jean pantolonları adam gibi isimlendiremediğimiz gibi; Khaki, Chino denen pantolonlara da düzgün bir karşılık bulamıyorum. Kanvas desem değil, kanvas daha kaba (hatta sanayi tipi) bir kumaş türü. Khaki ya da Chino denen pantolon ise tarz olarak denim ile kumaş pantolon arasında kalan, dokuma olarak ise pamuklu kumaştan üretilmiş bir tür pantolon. Tam Türkçe karşılığı yok maalesef. Yazılarımda chino deyip geçeceğim bundan sonra…

Chino Pantolon - HakiAslında bu pantolonlara Türkçede khaki denmiyor pek. Ancak genel bilgi amaçlı ve İngilizce olarak da konuyu takip edenler için kısaca bilgi vereyim istiyorum. İngilizcede bu konuda bir kavram kargaşası var. Khaki aslında renk ismi (Bizdeki asker yeşili olan haki değil, yine adam gibi karşılık bulamadığım bej/krem rengi/açık kahverengi/çöl kumu rengi gibi bir renk). Bu pantolonlar ilk olarak haki renkte üretilmiş (çölde savaşan İngiliz askerleri için) ve ismi bu şekilde kalmış. Chino ile khaki pantolonlar arasında dokuma farkı var diyenler olsa da, pratikte aynı tip pantolunu tarif etmek için kullanılıyor. Yani chino deseniz de olur, khaki de…

Bu chino pantolonlar geçmişte sıklıkla yukarıda tarif ettiğim haki renkte üretiliyordu. Zamanla bunun farklı tonlarını (daha yeşile, sarıya ya da kahverengiye yakın) görmeye başladım. Sonra gri, lacivert tonları çıktı. Son olarak kırmızı, mavi, yeşil, vb. parlak renklerle zirve yaptı.


Devamını oku

Timberland ✔

Timberland LogoTimberland markası ile lise yıllarımda tanıştım. 90’lı yıllarda çok fazla marka yoktu Türkiye’de, genelde yurt dışından getirtilirdi moda ürünler; bir gün bir baktık ki Timberland Ankara’da mağaza açtı. Ayakkabıları çok popüler, ancak öğrenci harçlığı için de gayet pahalı. Evde kural var, istediğim her şey alınmıyor; ya haketmem ya da para biriktirmem gerekiyor. Haketme hakkımı daha büyük şeyler için saklı tutarak, bir süre para biriktirip bir çift ayakkabı satın aldım; gözüm gibi bakıyorum çocuğa… Altı ay filan geçti, bir gün bir baktım tabanı enlemesine boydan boya yarılmış. Başımdan kaynar sular döküldü. Ne yapabilirim diye sormak için mağazaya götürdüm, “Biz onu bir incelemeye gönderelim” dediler. Aradan iki-üç hafta geçti, aradılar; üretim hatası nedeniyle yeni bir çift ayakkkabı vereceklerini söylediler. O yaştaki bir çocuğu herhalde daha iyi tavlayamazlardı. Markaya karşı inanılmaz bir sadakatim oluştu. Hakkını vereyim, o zamandan bugüne hiç de üzmediler beni. Hem Türkiye’den hem yurt dışından bugüne kadar onlarca çift ayakkabı, bir o kadar da tişört, gömlek, vb. almışımdır; hem çok memnun kullandım, hem de bir sorun anında hemen gereğini yaptılar. Türkiye’deki distribütörü Deriden de müşteri memnuniyeti konusunda Amerika’yı pek aratmadı.

Devamını oku

Soru-Cevap #15: Krem Rengi Pantolon

Merhaba Gökhan bey. Öğretmenim; kumaş mı keten mi arasında keten seviyorum, kumaş hoşuma gitmiyor. Bana önerebileceğiniz kumaş görünümlü ketenler var mı? Ayrıca, taba rengi ayakkabı, krem rengi keten, taba rengi kemer, beyaz gömlek, şık bir saat kombini nasıl sizce? Yoksa krem yerine farklı bi renk mi seçmeliyim pantolon olarak? Bir de, kravat olarak hangi renk gider? Saygılar…
(Serkan Bey, Adana)

Dockers pantolonKrem rengi keten pantolon denince, gözümün önüne paçaları kıvırıp kumsalda yürüş yapan bir adam geliyor. Kravatla birlikte ciddi bir kullanıma uygun olduğunu pek düşünmüyorum; kumaşın hafifliğinden ve anında buruşabilme özelliğinden olsa gerek… Kumaş pantolon konusundaki tercihinize de hak veriyorum, ben de ceketin altına krem rengi kumaç pantolon giymiyorum. O zaman ne giyeceğiz derseniz, chino, khakis, kanvas, vb. şekillerde adlandırılan pamuklu kumaştan pantolonları deneyebilirsiniz. Ben genelde Dockers markasını tercih ediyorum; kesim, renk ve model olarak çok sayıda alternatif bulabiliyorum. Yandaki resimde iki farklı tarz var örneğin, siz de kendinize uygun bulduğunuz bir model tercih edebilirsiniz. Kışın da alternatif olarak, çok bariz fitilli olmayan kadife pantolonları düşünebilirsiniz.

Devamını oku