Maalesef bizim kültürümüzde yer almayan, haliyle tam karşılığı olmayan bir kavram olur kendisi. İnternette arayınca “kıyafet yönetmeliği” gibi saçma karşılıklar bulabilirsiniz. “Bir davete, organizasyona, toplantıya, vb. katılımızda giymeniz beklenen/istenen kıyafet” şeklinde tanımlayayım ben.
Dediğim gibi bizde pek kullanılmıyor, bari el alem nasıl kullanıyor anlatayım. Bir düğün davetiyesi geliyor, üzerinde adres tarih filan yazıyor; en altında da katılım durumunuzu bildirmeniz gereken iletişim bilgileri ve “dress code” yer alıyor (“Dress Code: Koyu renk takım elbise” şeklinde). Hani bizde bir laf var ya “Misafir umduğunu değil bulduğunu yer” diye, hah işte onun gibi “Misafirliğinizi bilin, canınızın istediğini değil söyleneni giyin” diyor şair burada… Adam aylarca uğraşıp bir şeyler organize etmeye, hayatının belki en önemli gününü planlamaya çalışıyor; lütfen çomarlık yapıp “Benim tarzım böyle arkadaş” diyerek kot-gömlek gitmeyin. Giderseniz de arkanızdan bir kamyon laf yiyeceğinizi bilin.
Bizde önden söylenmediği için ben alışkanlık edindim, bir yere çağrıldığımda doğrudan soruyorum “Nasıl giyiniyoruz?” diye. Yazılı bir davetiye almış isem de katılım durumumu bildirirken soruyorum. Sadece düğün-dernek için değil, basit bir davet için bile soruyorum. Bir şekilde kendi etrafıma bu “dress code” işini yerleştirmeye çalışıyorum. Benzer bir alışkanlık edinerek sizin de herhangi bir ortamda ofsayta düşmeden çok rahat edeceğinizin garantisini verebilirim.
Son olarak “dress code” jargonunu yazayım (Dediğim gibi konsept yabancı, İngizcesi ile birikte Türkçesini de yorumlayarak yazıyorum):
- Frak (White tie-Beyaz papyon): En resmisidir, frak giymeniz beklenir; smokinle gidene maymun muamelesi yapılır 🙂 (Neden beyaz papyon derseniz; frak ile beyaz, smokin ile siyah papyon kullanılır)
- Smokin (Black tie-Siyah papyon): Smokin giymeniz beklenir, siyah takım elbise ile gidene fakir(!) muamelesi yapılır 🙂
- Smokin (opsiyonel) (Black tie optional): Yukarıdaki fakirler(!) de gelebilir demek 🙂 Smokinin yoksa koyu renk takım elbise, beyaz gömlek ve uygun renkte bir kravat da olur anlamında…
- Takım Elbise (Business): Evet, tahmin edeceğiniz üzere takım elbise giymeniz bekleniyor. Rengi, gömleği, kravatı meşrebinize kalmış.
- Yarı Resmi (Busines Casual): Blazer ceket, gömlek, kumaş/kanvas-chino pantolon giyip gelin diyor.
- Serbest (Casual): Yukarıda bahsettiğim kot-gömlek, kot-tişört işte bu kategoriye giriyor. Serbest dediysem şort-terlik giyip de gitmeyin ama.
Son söz: Yazılarımda hep kendimize özenmekten bahsediyorum, ancak bir davete icabet ederken kendimizden önce davet sahibine ve davete özenelim, özenmeyenleri uyaralım 🙂