"kumaş" etiketli yazılar

Polyester, Sentetik, Yarı-Sentetik Kumaş Nedir?

Eveeet, işlerin yoğunluğu sebebiyle bir süredir ara verdiğim yazılara yeniden başlıyorum. Söz, bir daha bu kadar ara vermeyeceğim…

Bana son zamanlarda sıklıkla iletilen, arkadaşlarımla alışverişe gittiğimde mağaza çalışanları tarafından yalan yanlış bilgi verilen şu konuyu bir yazayım da kapansın istiyorum. Takdir edersiniz ki, balık veren değil balık tutmayı öğreten adam olma çabam yüzünden konuyu dinazorlardan alıp bugüne bağlayacağım. Kemerlerinizi bağlayın, sıkı tutunun!

Düz DokumaBildiğiniz üzere kumaş denen nesne iplikten dokunuyor, iplik ise saç kılı kalınlığındaki liflerden üretiliyor. Yani kumaşı anlamak için deri kanepeye yatırıp çocukluğuna inmek, liflerini kurcalamak gerekiyor. İplik nasıl yapılır, kumaş nasıl dokunur, dokuma tipleri nelerdir, vb. konular bu yazının kapsamına girmediği için -daha sonra yazmak üzere- şimdilik geçiyorum. Sadece özetlemek amacıyla yan tarafa bir görsel koyuyorum.

Doğal / SentetikLifler, liflerimiz… Kumaşla ilgili ne kadar maraza varsa işte bu liflerden, daha doğrusu bu liflerin üretim şekillerinden kaynaklanıyor; yani lifler kumaşı vezir de ediyor, rezil de. Temel olarak ikiye ayırabiliriz lifleri: Doğal ve yapay (sentetik) lifler. Benim için aralarındaki farkı şöyle ifade edeyim; hani plastikten uyduruk çiçekler olur ya, işte o plastik çiçek saksıdaki çiçeğin yerini ne kadar tutuyorsa, sentetik lifler de doğal liflerin yerini işte o kadar tutuyor (Hani hep yazıyorum ya “mış gibi” ürünler diye, işte o şekil). Bakımı kolay diye mis kokulu çiçeğin yerine plastikleri koyacaksanız, ben sizi tutmayayım; çıkış şu tarafta… 🙂


Devamını oku

Takım Elbise İçin Gömlek: Kumaş Seçimi

Tüm yazılarımda belirttiğim üzere, üzerime giydiğim her şeyin doğal ürünlerden üretilmesine özen gösteriyorum; gömlekte de bu kural değişmiyor. İçerisinde sentetik hiçbir malzeme bulunmamasına dikkat ediyorum. İpekli kumaşlar benim pek tercihim olmuyor, bu yüzden gömlek için tek alternatif bulunuyor: %100 pamuklu.

Pamuğun da çeşitli türleri bulunuyor. Örneğin Mısır pamuğu (Egyptian cotton) oldukça kaliteli bir pamuk türü. Yapısı gereği hem çok ince dokumaya izin veriyor, hem de gayet sağlam ve dayanıklı. Ayrıca, Mısır pamuğundan üretilen giysiler oldukça yumuşak oluyor. Bu durum da haliyle fiyata yansıyor. Geçenlerde aynı mağazada Mısır pamuğundan üretilmiş bir gömleğin, yine %100 pamuktan üretilmiş başka bir gömlekten 2-3 kat fazla bir fiyata satıldığına şahit oldum. Görünüşleri gayet benzerdi. Kalite için fazla ödemeye her zaman hazırım, ama bu benim için gereksiz bir fark. Elbette benzer bir durumda sizin kararınıza da saygı duyarım.

Güncelleme: Bu konuda gelen soru ve yorumlar üzerine bazı bilgiler eklemek istedim: Pamuk ve yün kumaşlar, yapıları gereği yüksek hava geçirgenliği ve su (ter) emme özelliklerine sahiptirler. Bu yüzden sıcak havalarda vücudunuzdaki teri emerek dışarı atarlar, hava geçirdikleri için de vücudunuzu serin tutarlar. Polyester kumaşların ise böyle özellikleri olmadığı için (spor tişörtlerinde, formalarda kullanılan mikro fiber kumaşları ayrı tutuyorum), sıcak havalarda pişersiniz resmen. Teri emmedikleri için vücudunuz nemli kalır; bakteri ve dolayısıyla ter kokusu oluşumu için ideal bir ortam yaratırsınız üzerinizde. Zor buruşur ve olay ütülenir olmaları, benim yukarıdaki dezavantajları görmezden gelmemi sağlamaz. Benim gözlemlerim ve deneyimlerim, polyester karışımlı kumaş kullanma amacının maliyeti düşürmek olduğu yönünde. Çok pahalı ve kaliteli markalarda polyester karışımlı gömlek görmediğimi belirterek bu notu bitireyim; hani bana güvenmiyorsanız adamların bir bildiği vardır diyin bari.. 🙂

Devamını oku