Evet, kaldığımız yerden devam edelim…
Öncelikle şu yaka mendilini neden kullanıyoruz diye bir sorgulayalım isterim. Evet, şık olmak için, tarzımızı ortaya çıkarmak için, sofistike görünmek için, takım elbiseye renk katmak için, vb. denebilir. Ancak asıl bir de işin fonksiyonel tarafı var. Bir kadının gözyaşlarını, ya da üzerine dökülen şarabı silmek, vb. için de taşımalısınız bu mendili. Bu yüzden düzgün dursun diye kartona sarma, hatta iliştirme gibi işlere girişmeyin; güzelim ipek mendilleri kara tahta silgisine dönüştürmeyin lütfen. Ancak bu mendili kullanın dediysem de, burnunuzu filan silmeyin ha! Hala el kurulamak filan için mendil kullanıyorsanız, ayrı bir mendil taşıyıverin. Yakanızdaki mendil her zaman tertemiz olmalı. İhtiyacı olan bir kadına sümüklü mendilinizi vermek istemezsiniz herhalde… 🙂
Yazılarımda hep “Jilet gibi giyinin” filan diyorum, ama bunu yaparken çok çabalamış görünmemek lazım. Güzel giyinmek ile güzel giyinmek için çabalamak arasında büyük fark var. Bu bağlamda, yaka mendilini katlamak için öyle dakikalar harcamayın. Doğru mendili seçtikten sonra, zevkinize göre katlayıp koyuverin cebinize.
Yaka mendili ile birlikte yakaya çiçek ya da rozet takılır mı? Açıkçası bana çok kalabalık, hatta yukarıda bahsettiğim şekilde çok çabalamak gibi geliyor. Bu yüzden ben tek başına yaka mendili, çiçek ya da rozet takıyorum; ikisini ya da üçünü bir arada kullanmıyorum.
Yakası açık gömlek ile (kravatsız) yaka mendili kullanılır mı? Evet kullanılır, yalnız ben jilet gibi katlanmış düz beyaz, vb. bir mendil yerine renkli, desenli ipek bir mendili daha uygun buluyorum.
Bazı mendillerin kenarları kaba dikilmiş gibi görünüyor, bu nedir? Erkek giyiminde, takım elbiseden ayakkabıya kadar el işçiliği ile yapılmış her şey daha kıymetlidir. Bir kıyafetin el işçiliği ile üretildiğini vurgulamak için ceket yakalarının, yaka mendillerinin, vb. kenarlarında bu el dikişi kullanılır. İyi bir şeydir yani… 🙂
Bonus Bilgi: Bir kadına yaka mendilinizi verdiyseniz, geri almayın; onda kalsın 😉