Çılgınlar gibi süren bir proje döneminde, nefes bulduğum ilk fırsatta ihmal ettiğim yazılarıma tekrar başlayayım diyerek oturdum bilgisayarın başına. Bugünkü konumuz yaka mendili…
Kendimizi ve tarzımızı ifade etme yolundaki üç beş aksesuardan birisi bu yaka mendili. “Takmazsak ne olur?” derseniz; hiçbir şey olmaz, yaka mendilsiz de gayet şık olabilirsiniz. Hatta konuya çok hakim değilseniz, hiç takmamak belki daha bile isabetli olur, durduk yere ağrısız başınıza ağrı almazsınız.
Ama derseniz ki “Yahu, görüyorum insanlarda; pek hoşuma gidiyor, ben de takayım…”, buyurun şöyle başlayalım.
Yaka mendili için birçok katlama şekli var. Ben en temel olanları aşağıya koyayım öncelikle.
Bunlardan hiçbirisi için doğru ya da yanlış diyemem, tamamen zevk meselesi. Ben yine kendi tercihlerimle başlayayım. Mühendis olmamdan mıdır, yoksa düzen intizam takıntısı mıdır bilemem; ben derli toplu duran şekilleri tercih ediyorum (bkz. 1, 2 ve 3 numaralar).
Düz bir şekilde durması için mendilin biraz tok bir kumaştan olması gerekli, bu yüzden çok ince ipek dokumalar için 3 ya da 4 numaralı modeli tercih etmek durumunda kalabilirsiniz. Ben çoğunlukla düz beyaz gömlek giydiğim için, düz beyaz pamuklu mendiller ile istediğim modeli rahatlıkla kullanabiliyorum. Eğer desenli bir mendil kullanacak iseniz, 3 numaralı modelde desen pek belli olmayacağı için, tercih etmek istemeyebilirsiniz. 5 numeroyu ben ilkokulda siyah önlüğün üzerine takarmışım (Vallahi de billahi de manyak olacağım o zamanlardan belli imiş… 🙂 ). O yüzden şu an bana hiç hitap etmiyor. 6 numara da tavus kuşu misali çok zorlama geliyor açıkçası…
Öncelikle temel birkaç kuraldan bahsedeyim. Kravat ile birebir aynı renk ve desende olmasın. Bazen kravat ile mendil birlikte satılıyor aynı kumaştan, bu şekilde kullanmayın. Neden derseniz, işin içindeki zevk, özenme gibi kavramlar tamamen çöpe gidiyor; mağazadan alıp doğrudan kullanıyorsunuz. Özenle düşünülüp hazırlanmış bir yemek yerine fast-food tercih etmek gibi bir şey açıkçası… Ama bu şekilde takım olarak satın aldığınız mendiller varsa, başka kravatlarınız ile kullanabileceğinizi söylememe gerek yok sanırım. 🙂
Desen konusuna gelirsek; düz kravatla desenli mendil, ya da desenli kravatla düz mendil kullanmayı ben daha çok tercih ediyorum. Genelde desenli kravatlar kullandığım için benim mendillerim çoğunlukla düz renk. Ama dediğim gibi bu tamamen kişisel tercih; desenli gömlek, desenli kravat ve desenli mendilin de gayet uyumlu ve şık bir şekilde kullanıldığını da görebilirsiniz.
Renk uyumu olarak şöyle bir kuralım var: Gömlek ya da kravat içerisindeki renklerle uyum sağlamaya çalışıyorum. Birbirleri ile tamamen alakasız renklerde ceket-gömlek-kravat-mendil eşleşmeleri bana aşırı kalabalık geliyor. Benzer şekilde parlak renklerde bir kravat takıyorsam, daha soluk pastel tonlarda bir mendil; ya da tam tersini tercih ediyorum. İkisi birden parlak olunca beni yoruyor. Yine de kesinlikle kullanmam diyemem; öyle güzel bir kravat-mendil ikilisi denk gelir ki, takmasan olmaz…
Renk uyumuna örnek bulayım diye internette görsel aramaktan gözlerim şişti; içime en çok sinen ikisini sizinle paylaşayım. Yalnız renk uyumu açısından değerlendirdiğimi tekrar hatırlatayım.
Üstteki arkadaşın kravatındaki puanların pembe olmasına dikkatinizi çekmek istiyorum.
Alltaki takım elbisenin ve kravatın deseni pek benlik değil, ama renk uyumu konusunda sağlam çalışılmış. Kravatın deseninde maviler olduğu gibi, mendilin kenarlarında da mavi renk bulunuyor. Ayrıca pantolonun da lacivert renkte olduğunu ekleyince; siz de hakkını teslim edersiniz sanırım.
Konu ile ilgili yazacak başka şeylerim de var, ama uzun olunca okumuyorsunuz 🙂 Onları da 1-2 gün içerisinde ayrı bir yazı olarak yazayım…