Bir erkeğin saat dışında takım elbise ile birlikte kullanabileceği en şık aksesuar olarak düşündüğüm kol düğmeleri ile ilgili de bir yazı yazayım istedim. Bana çok ciddi olmayan iş ortamlarında kol düğmesi kullanımı ile ilgili çokça soru geldi, öncelikle bu konudaki fikrimi belirterek başlayayım. Kol düğmesi kullanımını tamamen kişisel zevk ve tercih olarak değerlendiriyorum. Kol düğmelerinin takım elbiseye ciddi bir hava verdiğini ve renk uyumu sağlamak için kullanılabilecek güzel bir aksesuar olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen, kullanılmasının ya da kullanılmamasının abes olacağı bir ortam söyleyemem. Dediğim gibi tamamen tarz meselesi. Oldukça rahat bir iş ortamında, diğer insanlar gömlek kollarını kıvırırken, kol düğmesi kullanarak tarzınızı ortaya koymanızda hiçbir sakınca yok bence.
Şahsen takım elbise içerisine giydiğim neredeyse tüm gömleklerim kol düğmesi ile kullanmak üzere duble manşetli (Gömlek manşetleri ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım). İlk kol düğmem dedemden kalma sedef bir çift kol düğmesi idi. O kol düğmeleri sayesinde, okul dışında takım elbise giymeye başladığım 20 yaşımdan itibaren kol düğmelerine büyük ilgi duyuyorum ve 20 senedir kol düğmesi topluyorum. İlk başlarda hemen hemen hiç çeşit bulamazken, şimdi sınırsız bir arz ile karşı karşıyayız; bu durumu değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Durum böyle iken açıkça itiraf etmeliyim ki kol düğmesine her zaman pozitif ayrımcılık yapıyorum… 🙂
Kol düğmesi konusunda kişisel tercihlerimden bahsedeyim: Kol düğmelerini ciddi bir aksesuar olarak gördüğüm için; araba, futbol topu, çizgi film karakterleri gibi ciddi olmayan tasarımlardan hoşlanmıyorum. Genelde kol düğmeleri ile kıyafetlerim arasında renk uyumu sağlamaktan hoşlandığım için tamamen metal kol düğmelerini de tercih etmiyorum. Tasarım olarak hiçbir özelliği olmayıp da üzerinde kocaman pahalı bir markanın ismi ya da logosunu taşıyan kol düğmeleri de takdir edersiniz ki benim kapsama alanım dışında kalıyor. İsmin baş harflerinden oluşan ya da bir teki başka diğer teki başka kol düğmeleri de tercihim olmuyor.
Geriye ne kalıyor? Sedef ya da renkli taşlardan oluşan kol düğmeleri… Yukarıda da bahsettiğim gibi, kol düğmelerini renk uyumu sağlamak için kullanıyorum, genel olarak da kravat ile uyumlu kullanmaya çalışıyorum. Örneğin yeşil bir kravat ile uygun yeşil bir tonda bir çift kol düğmesi takıyorum.
Yapısal olarak kol düğmesi çeşitlerinden de bahsedeyim. Piyasada en çok bulunanlar, uç kısmı mafsallı modellerdir (#1 ve #2). Takmadan önce uç kısmı gövde ile paralel hale getirildikten sonra manşetteki deliklerden geçirilir, tekrar gövde ile “T” olacak şekle getirilir. Bunun dışında bağlantısı zincirli olan modeller (#3), manşetin dışından dolanarak bağlanan modeller (#4) ve iki ucu da sabit olan modeller (#5) bulunuyor. Ben genellikle 1 numaralı, gövdesi hafif eğimli olan modelleri tercih ediyorum. Gövdesinin eğimi sayesinde manşetin içerisine tam olarak oturuyor. Zincirli modelleri, kullanırken sabit durmadığı için tercih etmiyorum. Dıştan dolanan modelleri hiç kullanmadım, pek cazip görünmedi bana; ama güzel bir tasarım bulursam denemek istiyorum. İki ucu da sabit olan modeller aslında bana kesinlikle daha şık görünüyor; ancak tek el ile takması o kadar zor ki, birçok israrlı deneme sonunda pes ettim. Genellikle 1 numaralı modeli tercih etmekle birlikte, çok beğendiğim bir tasarım gördüğümde, mekanizmasına bakmadan satın aldığımı da belirteyim.
Son olarak eklemek istediğim bir detay var. Nasıl bir kıyafet içerisinde kullandığımız deri ürünlerin aynı renk ve tonda olmasına dikkat ediyorsak, metallerin de aynı tonda olmasına özen göstermek gerekiyor (Alyanslar hariç tutulabilir). Örneğin sarı metal bir saat ile sarı metalden kol düğmeleri kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Kendi adıma, sadece mat beyaz metal kullanmaktan hoşlanıyorum; alyansım, tüm saalerim, kol düğmelerim, kemer tokalarım ve rozetlerim hep bu şekilde. Bu konuyu da ayrı bir yazı ile detaylandıracağım.