(Ahmet Oğuz, İstanbul)
Türkiye’de gömlekler genel olarak yaka ölçüsüne göre bedenlendiriliyorlar (41, 42, vb. şekilde. Detaylı bilgiyi şu yazımda bulabilirsiniz: Takım Elbise İçin Gömlek: Yaka Ölçüleri). Farklı bir örnek olarak Amerika’da ise biraz daha farklı; işin içine kol boyunu ekleyerek kişinin boyunu da hesaba katıyorlar. Bu şekilde kişinin “eni” ve “boyu” yaklaşık olarak tahmin edilmeye çalışılıyor. Ancak kişinin boyun çevresinden her zaman vücut genişliğine varmak mümkün değil, çeşit çeşit vücut tipi var. Omuzları geniş olan var, göbeği olan var, vs. Bu yüzden, bel ve göğüs genişliğini de hesaba katmak için üçüncü bir parametre gerekiyor. Bahsettiğiniz parametreler işte bu amaçla, gömlek kesimini ifade etmek üzere kullanılıyor. “Slim fit”, “Trim fit” ya da “Fitted” terimleri gömleğin atletik yapıdaki bir beden için (ve vücuda oturan bir tarzı tercih edenler için) dar kesim olarak üretildiğini belirtiyor. “Regular fit” biraz daha bol, “Loose fit” ya da “Relaxed fit” ise oldukça geniş olarak üretilmiş olduğunu gösteriyor.
Yaka düğmelerine gelirsek, bir zamanlar polo oyuncuları at üzerinde koştururken, formalarının yakalarının kanat çırpmasını engellemek için düğme ile sabitlendiğini okumuştum bir yerlerde. O zamandan sonra da bu gelenek devam etmiş, farklı ve daha spor bir tarz yaratmak için gömleklerin yakalarına düğme konulmuş. Ben bunun dışında bugüne kadar bir faydasını görmedim o düğmelerin. Yakası düğmeli gömleklerin spor bir tarz olduğunu ve takım elbise içine giymediğimi de eklemek isterim.
Pantolon ile gömleğin kullanımı konusunda net bir formül yazmak pek mümkün değil; gömleğin, pantolonun ve ayakkabının, ama daha önemlisi giyen kişinin tarzına göre değişkenlik gösterir. Ben yine kendi kişisel tercihlerimden bir sonuca varmaya çalışayım. Kumaş pantolonu yalnızca resmi ortamlarda ceket ile birlikte giydiğim için, üzerine giydiğim gömleği her zaman pantolonun içine sokarım. Kargo pantolon pek giymem ama gömlekle giyecek olsam gömleği asla içine sokmaz, hatta içine bir tişört giyip düğmelerini açardım. Denim (Kot) (*) ve kanvas pantolon ise biraz gri alan. Tarzları karıştırmadığınız sürece her şey mübah diyebilirim. Şöyle ki, kösele ayakkabı üzerine yırtık denim (kot) pantolon (*), onun üzerine de spor görünümlü bir gömlek giyip gömleği de pantolonun içine sokarsanız biraz ayıp edersiniz 🙂 Son olarak son zamanlarda şahsen gömleği pantolonun içine sokarak (takım elbise dışında) nadiren giydiğimi de ekleyerek yazıyı bitireyim.
(*) Kavram kargaşasını önlemek amacıyla Kot, Denim, Blucin, Jean, Blue Jean başlıklı yazımı okumanızı öneririm.