Çok özet olarak, gömleklerde gördüğümüz “slim fit”, “regular fit” ibarelerine benzer şekilde, “drop” da ceketin farklı vücut tiplerine uygunluğunu belirtir.
Aynı omuz genişliğine sahip sporcu (yağsız-kaslı) bir erkek ile, kocaman göbeği olan başka bir erkeğin aynı ceketi giymelerini bekleyemeyiz herhalde. Omuz genişlikleri (daha doğrusu göğüs çevreleri) aynı olduğuna göre, bu iki arkadaş aslında aynı beden ceket/takım elbise giyerler (Ceket bedeninin nasıl hesaplandığını aşağıda anlatacağım). Amma velakin ceketin düğmelerini iliklemeleri gerektiğinde; ceket ya birisine dar ya da ötekine bol gelecektir. Drop ibaresi, ceketin göbek bölgesindeki genişliğini gösterir; drop değeri ne kadar küçük olursa, göbek bölgesinde o kadar bol anlamına gelir. Ancak ülkemizdeki kullanımı biraz farklılaşmış durumda, yazının sonunda onu da açıklayacağım.
Bir mühendis olarak böyle kuru kuruya ezbere bilgi vermek olmaz; bu değer nereden geliyor, nasıl hesaplanıyor onu da anlatayım:
Bizim kullandığımız (Avrupa’nın çoğu ülkesinde olduğu gibi) bedenler şöyle hesaplanıyor: Göğüs çevrenizi ölçüyorsunuz, 4’ün katı olan en yakın sayıya yuvarlayıp 2’ye bölüyorsunuz. Örneğin ölçtünüz, 101 cm çıktı. 100’e yuvarlayıp 2’ye böldüğünüzde bulduğunuz “50” sayısı sizin ceket bedeniniz oluyor.
Uzunluk birimi olarak inç kullanan Amerika’da ise ceket bedenleri de farklı oluyor haliyle. Oradaki arkadaşlar göğüs çevrelerini ölçüp 2’nin katı olan en yakın sayıya yuvarlıyorlar (Aslında kol/omuz genişliğini de hesaba katan başka bir ölçüm metodu daha var, ama kafa karıştırmayayım). Örneğin Jonathan, göğüs çevresini 39,5 inç olarak ölçüyor (1 inç = 2,54 cm, yani yaklaşık 100 cm). Bunu 40’a yuvarlıyor ve Amerika’daki ceket bedeni “40” oluyor. Bu Jonathan diyelim ki öyle pek göbekli filan değil, bel çevresini ölçüyor ve 34 inç buluyor (Yaklaşık 86 cm). İşte ceket bedeni olan 40’tan bu 34’ü çıkartınca bulduğu “6” sayısı, satın alacağı ceketin drop değerini gösteriyor.
Tanım olarak bel çevresi ölçülüyor ama göbek çevresini ölçmek bana daha doğru geliyor, çünkü ceketin düğmesini yaklaşık olarak göbek deliğimizin üzerine denk gelecek bir yerde ilikliyoruz. Örneğin yukarıdaki görselde en sağdaki göbekli arkadaşa dikkat ederseniz, göbeği 40 inç görünüyor, ama bel bölgesi daha ince. Denim pantolon alacak olsa 36 ya da 38 beden alacaktır (Amerikan sistemine göre pantolon bedenleri de bel çevresinin inç olarak uzunluğuna denk geliyor. Memleketimizde satılan Amerikan markalarında ve özellikle denim pantolonlarda bu beden ölçülerinin kullanıldığını hatırlatayım). Bu detayı şu sebeple veriyorum, drop değeri hakkında “Göğüs çevresi ile takım elbisenin pantolon bedeni arasındaki fark” şeklinde tanımlamalar görebilirsiniz; bu bana biraz hatalı geliyor.
Amerikan sisteminde bir de ceket/takım elbise için uzunluk parametresi bulunuyor. Aralarında 40-50 cm boy farkı olan iki kişi pekala aynı göğüs ve göbek çevresine sahip olabilir; ancak aynı takım elbiseyi giymeleri olası değildir. Maalesef bizde boy ile ilgili bir parametre bulunmadığı için, bunu drop içerisine “yediriyorlar”. Örneğin 4 drop için “normal boyda, kilolu erkekler için” denirken, 7 drop “hem göğüs, hem bel kısmı 6 droptan daha dar (yani slim fit)” olabiliyor. 8 drop ise genişlikten daha çok boy ile ilgili, uzun boylu kullanıcılara hitap ediyor. Yani aslında hiçbir standardı, makul açıklaması olmayan sanal bir ibareye dönmüş durumda. Drop yerine başka bir şey deseler daha doğru bence…
Hal böyle olunca, her marka bunu kendisine göre yorumlayıp, kendisine göre kalıplar üretebiliyor. Bizler de ne gerçek takım elbise bedenimizi biliyoruz, ne de üzerimize güzel bir şekilde oturacak takım elbiseyi kolayca bulabiliyoruz. İlla ki “O takım elbise tadilata gidecek!”
Son olarak, ceketlerin standart olarak 6 drop olduğunu ekleyeyim. Ancak memleketimizde farklı farklı dropları bulmak maalesef o kadar kolay değil. Üretim maliyeti açısından değerlendirdiğimide, bazı markaların değişik droplarda üretim yapmak yerine standart droptaki ceketleri satış sonrası kişinin bedenine uygun olarak tadilattan geçirmeyi tercih ettiklerini düşünüyorum.