Aylık Arşiv: Temmuz 2014

Adam Gibi Adam Genelleme Yapmaz

Genelleme“Ohoo, daha yazının başlığında kendin genelleme yapmışsın” diyebilirsiniz, “Ben de hala adam gibi adam olma yolunda çalışıyorum, olsun o kadar” diye cevap vereyim… 🙂

Hepimizin hayatında var bir sürü kimlik; etnik, dini, coğrafi, vb… Bunların varlığı bir zenginlik, o da tamam. Ama düzgün bir adam olmak için bu kimlikleri bir kenara bırakmak lazım bence. İnsanları öncelikle insan oldukları için sevmek gerek. Genellemeler yapmak, yani birisine sadece “şu ırka” ait olduğu için “kötü” ya da “şu dine” inandığı için “iyi” demek biraz güdük ve sığ bakış açısı maalesef. İyi insan vardır, kötü insan vardır, bunların ortak özellikleri vardır (Aslında her insanın içinde bir miktar iyilik, bir miktar kötülük var da, şimdilik oraya girmeyelim); ama ortak bir özellikten genelleme yapıp bunu daha sonra başka bireylere indirgemek, bu ortak özelliğe sahip bir insan gördüğünde şak diye yaftayı yapıştırmak bana göre tam bir yontulmamış kafa yapısı… 1-2 dakika kendini sorgula isterim, günlük hayatında hiç “Kadınlar şöyledir”, “Kayserililer öyledir”, “Yahudiler böyledir”, “Eşcinseller şöyledir” gibi söylemlerin var mı diye… Varsa emin ol bir yerde yanlış yapıyorsun! Bir yerlerde bahsettim, çok sayıda ve çok değişik insan tanıdım; bana bir genelleme söyleyin, anında çürütecek birisi ile tanıştırabilirim sizi! Düşünce yapımızı bu sağlıksız ve dar kalıplardan kurtararak çevremize evrensel bir gözle bakabilirsek; aya bile gideriz. Ya da büyük düşünürümüz Mahmut Tuncer’in halayına katılıp her yere gidiyoruz diye olduğumuz yerde döner dururuz.

Devamını oku

Adam Gibi Adam Olmak

Adam gibi adam, yani iyi bir insan pişirmek için gerekli malzemeleri sayıyorum:

  • Bir adet insan,
  • Alabildiğince vicdan

Benim için vicdanı olan, kararlarını ve davranışlarını vicdanının süzgecinden geçiren adam iyidir; gerisi teferruat…

Kendi adıma vicdanımı tepeme astım, Demokles’in kılıcı gibi… Antin kuntin durumlara düştüğümde, trafikte birisi beni çileden çıkardığında filan “Ben adam olmaya çalışıyorum, bu bana yakışıyor mu?” diye sorguluyorum kendimi; resmen el freni gibi çalışıyor 🙂 Tavsiye ederim!

Eh, “Vicdan yeter!” diyip kestirip atmak olmaz; biraz detaya gireyim, benim için düzgün adam olmanın kriterlerini yazayım. Dürüst olmak, yardımsever olmak gibi genel kavramlara hiç girmeyeyim, zira onlar zaten şart…

Bunları da madde madde ve her maddeyi de ayrı bir yazı olarak yazayım, yazdıkça da aşağıdaki listeye ekleyeyim (Yazdıkça yazasım geliyor; hepsini bu başlığın altına yazarsam gözünüz korkar, okumazsınız 🙂

Devamı gelecek…

İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilir?

Geçen hafta Neden Kendimize ve Giydiklerimize Özenelim? başlıklı bir yazı yazmıştım; konu iş görüşmesi ve kılık kıyafet üzerine kurulu olduğu için bu konudaki önerilerimi de yazayım istedim.

Öncelikle, bu yazıyı tipik beyaz yakalı iş görüşmesini örnek vererek yazıyorum; daha farklı tarzda bir iş görüşmesi yapacak iseniz ana fikre bağlı kalarak gerekli ayarlamayı yaparsınız artık… 🙂

İş Görüşmesi - AşırıBahsettiğim ana fikir de şudur: Kendinize özendiğinizi göstereceksiniz; ne azı ne fazlası. “Azı tamam da, fazlasının ne zararı var?” derseniz şöyle ifade edeyim: İş görüşmesinde karşınızdakine kendinize özendiğinizi, haliyle yapaacağınız işe de özeneceğinizi hissettirmeniz lazım. Yoksa süslü püslü giderseniz, “aklı giyim kuşamda olan, iş yapacağına kendisinin ve etrafındakilerin üstüyle başıyla uğraşan” adam imajı çizebilirsiniz. Ayrıca, iş görüşmesi yapacağınız kişi, çok dikkat çeken bir kişinin şirkette bulunmasından hoşnut olmayabilir. Diğer çalışanların dikkatini dağıtabileceğinizi düşünebilir, ya da kendi pozisyonunu (hem mesleki hem sosyal açıdan) tehdit altında hissedebilir. Gereksiz riskler almanın hiç alemi yok! Örneğin, yandaki fotoğraftaki takım elbisede renkler bence çok uyumlu, normalde yolda görsem pek beğenir ve takdir ederim; ama bence iş görüşmesi için fazla “süslü”.

Devamını oku

Neden Kendimize ve Giydiklerimize Özenelim?

Kendimize Giydiklerimize ÖzenBugün, yakından takip ettiğim, üyesi olduğum Fütüristler Derneği‘nin eski başkanı Ufuk Tarhan’ın blogunda okuduğum bir yazı üzerine bu başlık altında bir şeyler yazmak istedim. Konu iş görüşmesi olduğu için yazıyı bu temel üzerine kurdum, ama aslında sosyal hayatımızdaki birçok ilişkiye de aynen uyarlayabilirsiniz. Yazının ana kahramanı bir kadın, ancak durum erkekler için de aynen geçerli.

Yazıyı okuyunca “Dış görünüşüne özenen insanlar aslında boş insanlar da, bu eksikliklerini kılık kıyafetlerle kapatmaya çalışıyorlar” gibi bir alt metin algılıyorsunuz (Aslında böyle bir genel görüş de var). Kazın ayağı öyle değil maalesef. Artık çok rekabetçi bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye’deki üniversite sayısına bakarsanız, üniversite mezunu (eğitimli olduğu varsayılan) insan sayısını tahmin edebilirsiniz. Artık insanlar bu rekabette öne geçebilmek için ikinci üniversite okuyorlar, yüksek lisans yapıyorlar. Amerika’da artık bunlar da yetmiyor, insanlar doktora yapıyorlar iyi pozisyonları kapabilmek için. Kaldı ki, kağıt üzerinde kalan kuru diplomalar da çok anlam taşımıyor aslında. Bilgi teknolojilerinin gelişimi ile birlikte bilgiye erişim ve buna bağlı olarak uzaktan eğitimler, sayısız yazılı ve görsel kaynak ile insanların kendilerini geliştirmeleri iyice kolaylaştı. Yani kağıt üzerinde üstün görünseniz bile, “rakibiniz” inanılmaz bir cevher çıkabiliyor. Diyeceğim şu ki, artık iyi eğitim almış, kendisini iyi geliştirmiş çok sayıda insan var. Bir işe başvuranlar eğitim, altyapı olarak benzer seviyerlerde olunca, rekabet edebilmek için başka yönlerden öne çıkmak gerekiyor. Çok gezerek, çok okuyarak, derneklere üye olarak, özetle hayatın farklı birçok alanında yer alıp sosyalleşerek insanın vizyonunu genişletmesi; eksik yönlerini farkedip bunların üzerine gitmesi gerekiyor (Bu konu ile ilgili, “Adam gibi giyinmeden önce adam olmak lazım” diyerek yeni yazmaya başladığım yazıları da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz).

Devamını oku