Aylık Arşiv: Haziran 2014

Mayo, Terlik, Şapka

Eveet, yaz geldi; kıllı vücutları ve güzel göbekleri sergileme sezonu açıldı. Haliyle bu konuya da girmek farz oldu…

Her zaman olduğu gibi, kendi vücut yapımıza uygun şeyler giymeye özen göstererek başlıyoruz. Başlamadan önce, hiç giyilmemesi gereken şeylerden bahsedeyim. Mesela slip mayo… Eğer profesyonel yüzücü olup da yarışa katılmıyorsanız, kıçınızı başınızı insanların gözüne sokmanın alemi yok 🙂

MayoKendi adıma, yandaki örnekte olduğu gibi şort mayolar tercih ediyorum. Dize kadar uzayan, bol sörfçü mayolarını boşverin; baldırınızda kalan, ne çok dar ne de çok bol olan mayoları tercih edin derim. Tercihiniz, vücut yapınıza göre değişmeli elbette; onu da şöyle açıklayayım: Boyunuz (ya da bacaklarınız) ne kadar kısa ise, mayonun boyu da o kadar kısa olsun ki güdük görünmeyin. Boyunuz (ya da bacaklarınız) çok uzun ise, neredeyse dize kadar inen (ama bol olmayan) kesimleri tercih edin (Bu da leylek gibi görünmemek için 🙂 Göbekli arkadaşlarım da yukarıdakilere ek olarak; koyu renk, düz ya da çok ufak desenli mayoları tercih etsinler.

Şahsen çok desenli mayoları kullanmıyorum; düz ya da ufak geometrik desenli, ya da enine üç düz renkten oluşan blok desenli mayoları tercih ediyorum. Hatta yandaki örnekteki tenis şortu gibi modeller pek hoşuma gidiyor, denizden çıkıp bir yere yemeğe/içmeye oturduğumuzda normal şort gibi görünüyor. Ha, manken gibi bir vücudunuz varsa, ne giyerseniz giyin; güllü dallı, çiçekli böcekli mayolar giyseniz de olur, kimse mayoya bakmayacak nasıl olsa.. 🙂

Devamını oku

Adam Gibi Net: Özen

Bu yazı dizisine öncelikle bazı tespitlerle başlamak istiyorum. Ne zamandan beri ve nasıl olduğu, topluma nasıl yerleştiği ayrı bir tartışma konusu; maalesef bizim toplumda genel olarak bir “özenmeme”, “idare etme” durumu var. Kendine, yaptığı işe, eşine, arkadaşına, sokaktaki tanımadığı adam ile ilişkisine, falan filan özenmeme… İşte bu kalıpları kırmakla başlayacağız işe!

Adam Gibi Net AynaHayatımıza özeneceğiz kardeşim; ince ince, nakış gibi işleyeceğiz kendimizi. İyi bir insan olacağız… Özetle bu! Neden dersen, cevabı benim hayat felsem: Bu evrende, milyarlarca yıllık tarihte ufacık bir noktadan başka bir şey değiliz. Bu devasa sistem, bizim bir şekilde “idare ederek” bir iz bırakmadan geçip gitmemiz için kurulmuş olamaz. Saksıdaki çiçeğin, sokaktaki ağacın bile bir amacı, faydası varsa; bizim hayatımızın da bu koskoca sistem içerisinde bir anlamı olmalı. Birçok dini inanış ve felsefi düşüncede bunun karşılığını bulabilirsiniz; bu sistem sen, ben 80-100 yıl boyunca antin kuntin işlerin peşinde koşalım, saksı gibi oturalım, sonra yok olup gidelim diye de kurulmuş olamaz. Hem kendimize, hem etrafımıza bir faydamızın dokunması gerek. Benim için bunu sağlamanın yolu da ilahi bir ceza korkusu ya da ödül beklentisi olmadan, kendimize saygımızla ruhumuzu parlatmaktan ve yüceltmekten geçiyor.

Devamını oku

Adam Gibi Net: Giriş

Adam Gibi NetŞubat 2012’de yazmaya başladığım bu blog, giderek katlanan trafiği ile Haziran 2014 itibariyle 250 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş. Şu an aylık 30 bin kişi tarafından okunuyor ve bugüne kadar aldığım olumsuz mesaj sayısı yalnızca 1 (yazıyla bir). Yani yazılarımın yanı sıra yazdığım yüzlerce yorum ve eposta ile on binlerce kişiye bir şekilde yardımcı olmuşum. Bu kadar çok insanın hayatına dokunmanın, karşılığında aldığım tepkilerin verdiği mutluluğu tarif etmek inanın pek mümkün değil.

Yukarıda bahsettiğim “yardımcı olmanın keyfi” ile blogun kapsamını biraz daha genişletmek ve ilk yazımda vurguladığım “Adam gibi giyinmeden önce adam olmak gerek” konusunu irdelemek istiyorum. Sorabilirsiniz, “Adam olmaktan bahsedeceksin de, sen adam mısın?” diye. Böyle bir iddiam yok, “Adam olmaya çalışıyorum, kendimi geliştirmek için çabalıyorum” diye cevap vereyim.

Devamını oku

Soru-Cevap #14: Ceket Nasıl Giyilir?

Merhabalar, bir çaylak olarak (Üniversite 2. sınıf öğrencisiyim) siteniz o kadar şey öğretti ki bana, yıllarca uğraşsam öğrenemezdim düşüncesindeyim. Benim merak ettiğim asıl konu takım elbiseyi giydikten sonrası. Yani nerede ceket iliklenir, ceketin nerede çıkarılması gerekir; yani kısaca takım elbise ile nasıl hareket edilir, nasıl davranılır? Teşekkürler.
(Berk A., İzmir)

Ceket Nasıl GiyilirÖncelikle çok basit ve ana hatları ile özetleyeyim: Otururken ceket çıkarılır, ayakta iken düğmeleri iliklenir. Elbette istisnaları var, elbette uymayanı dövdükleri cinsten kurallar değil bunlar; ama mantıklı açıklamları var, onlardan bahsedeyim:

Takım elbise şık görünmek için giyilir, haliyle ayakta iken düğmeleri iliklerseniz daha şık görünürsünüz. Ceket düğmelerinin de basit bir kuralı var, önceki bir yazımda bahsetmiştim: Ceketlerin en alt düğmesi iliklenmez. Üç düğmeli ceketlerde, dilerseniz en üst düğmeyi de iliklemeyebilirsiniz. Anlamsız ya da gereksiz görünebilir, ama kural böyle işte (Hikayeye göre, İngiliz kralı 7. Edward o kadar şişmanlamış ki, ceketinin en alt düğmesini ilikleyemez olmuş. Krala saygıdan, halkı da ceketlerinin en alt düğmesini iliklememeye başlamış ve bu gelenek günümüze kadar gelmiş).

Devamını oku

Düğüne Giderken Ne Giyilir?

Hah, geldik mi düğün dernek sezonuna… Onlarca soru gelmeye başladı bu konuda, yazmak da farz oldu.

Öncelikle kanayan bir yaraya parmak basayım, içimi dökeyim; yazarken soruya cevap vermeye de başlamış olurum. Toplumsal hayatımızın hemen her tarafında “güzel” kavramı (“sanat” kavramına paralel olarak) maalesef yerlerde sürünüyor. Örneğin bir inşaat yapılıyor; belki çok sağlam, belki çok ekonomik, ama “çirkin” be kardeşim. Bir tercih yapılırken kalitesi, fiyatı, rahatlığı, kullanışlılığı filan değerlendiriliyor da, “güzellik” çoook geri planda kalıyor. İşlerimizi elimizin ucu (hatta kıçımızın kenarı) ile yapıyor, “idare etsin yeter” diyerek geçiştiriyoruz. Çoğu insan; kendisini, bulunduğu ortamı güzelleştirmek için akıl, zaman, enerji ayırmıyor.

Gotik Mimari

Bu durum haliyle kılık kıyafetlere de yansıyor. Özensiz, umursamaz, idare eden kıyafetlerle dolu ortalık. Bıraksanız bir sürü insan başlangıca dönüp bir incir yaprağı ile idare edecek.

Devamını oku