Aylık Arşiv: Mart 2013

Kot, Denim, Blucin, Jean, Blue Jean

Kot, Denim, Blucin, Jean, Blue JeanDünkü Soru-Cevap #9: Kahverengi, Kot Pantolon ve Ayakkabı başlıklı yazımın ardından sevgili dostum Müge Çerman aradı hemen. Sen yapma bari, biliyorsun “kot” bir markadır diye… Evet, “Kot” Türkiye’de ilk “blucin” üretimini gerçekşetiren “Muhteşem Kot” isimli kişinin soyadından yarattığı; Selpak, Sana Yağ, Nescafe, vb. gibi jenerik isim haline gelmiş bir markadır. Ancak verdiğim örneklerden farklı olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan bir kelimedir. Bununla birlikte, Türk Dil Kurumu sözlüğünde alternatif olarak “denim” ve “blucin” kelimeleri bulunuyor. Türkiye’deki “blucin” firmaları da, kurumsal olarak “kot” kelimesini kullanmaktan israrla kaçınıyor. Ben “blucin” kelimesini kötü bir çeviri olarak sevimsiz bulduğum, “denim” kelimesini de çoğunluk tarafından bilinmediği için kullanmak istememiş; TDK sözlüğünde de yer almasına dayanarak “kot” kelimesini kullanmayı özellikle tercih etmiştim. Ancak bundan sonraki yazılarımda ne şekilde kullanacağım konusunda gerçekten kararsız durumdayım.

Yukarıda bahsettiğim tanımları biraz daha detaylı açıklayarak yazıyı tamamlayayım:

Devamını oku

Soru-Cevap #9: Kahverengi, Denim (Kot) Pantolon ve Ayakkabı

Kahverengi kotun üstüne kahverengi, lacivert ve beyaz karışımı kareli gömlek giydim; çok güzel oldu, olumlu yanıt aldım herkesten. Ama ayakkabıda kararsızım, hangi tür ve renk ayakkabı giymeliyim?
(Emre, Antalya)

Öncelikle, yazıya başlamadan önce kavram kargaşasını önlemek amacıyla Kot, Denim, Blucin, Jean, Blue Jean başlıklı yazımı okumanızı öneririm.

Kahverengi-lacivert-yeşil ayakkabıKahverengi pantolon altına giyilebilecek en kolay renk yine kahverengi. Teorik olarak pantolondan daha koyu bir kahverengi tonu tercih etmeniz daha uygun olur. Kıyafet içerisinde kahverenginin yanında mavi ya da lacivert varsa (sizin durumunuzda olduğu gibi); farklı ve sıra dışı bir tarz yaratmak adına lacivert bir ayakkabı da çok güzel bir tercih olacaktır. Aynı şekilde eğer kahverengiyi yeşil ve haki tonları ile birlikte kullanıyorsanız, yeşil tonlarında bir ayakkabı da tercih edebilirsiniz. Yine de bu şekilde farklı renkte ayakkabıların kısıtlı kullanım alanı olacağını; ayakkabılarınız ile aynı tonda bir kemere ihtiyacınız olacağını hatırlatayım.

Devamını oku

Takım Elbise ve Çorap

Öncelikle bu konudaki bazı kırmızı çizgilerden bahsedeyim. Çorap, bacağın hiçbir şekilde (Bacak bacak ütüne atıldığında bile) görünmeyeceği kadar uzun olmalı. Niye derseniz, bugüne kadar kıllı bacaklarınızla ilgili olarak bir kadından kaç kez iltifat aldınız diye ben sorayım. Kıllı erkek bacağı seksi bir şey olsa, göstermek için yüzyıllar içerisinde “pantolon paçası yırtmacı” gibi dahiyane buluşlara imza atardı girişimci bir modacı. Ben takım elbise altına bilek hizasındaki spor çoraplardan giyen adam bile gördüm, onun için bas bas bağırıyorum 🙂

İkinci olarak da desenli çoraplar. Benim giydiğim tek desenli çorap baklava desenli çoraplardır (O da nadir artık), başkalarına tahammülüm bile yok. Enine ya da boyuna çizgili, puanlı, aman diyeyim karikatür işlemeli, leopar desenli, fileli filan (Ben abartmıyorum, abartan güzel insanlar var maalesef) çoraplar bana çok ters. Havlu spor çoraplar da elbette kapsama alanı dışında kalıyor.

Marka, logo, vb. yazılar da alerji yapıyor bende. Jilet gibi siyah takım elbisenin altına düz siyah çorap giyen adam bir bacak bacak üstüne atıyor, aradan koca bir timsah göz kırpıyor. Aynı markanın timsahsız çorapları da var gözünüzü seveyim; çorapla da hava atmayıverin!

Devamını oku